In Saksen is een uitgebreide zoekactie gaande naar mogelijke dode besmette wilde zwijnen. Met 11 zoekgroepen werd door 150 mensen de uitgebreide bos- en natuurgebieden doorzocht. Daarbij zijn meerdere kadavers ontdekt en onderzocht. Naast enkele negatieve resultaten werd afgelopen week in twee vondsten het AVP-virus bevestigd. Het betrof daarbij botresten van dode zwijnen. Dat duidt erop dat de dieren al geruime tijd geleden in Duitsland met het varkenspestvirus is binnengekomen. De vindplaats van de twee besmette dieren ligt in de gemeente Podrosche, vlak bij de Poolse grens en op 8 kilometer van de eerste ontdekking van AVP in Saksen.
Het relatieve voordeel van Afrikaanse varkenspest is de incubatietijd slechts 2 tot 7 dagen is. Besmette dieren krijgen dus snel hoge koorts, en algemene ziekteverschijnselen om dan binnen 7 tot 10 dagen te sterven. Regelmatig zoeken naar kadavers blijft daarom noodzakelijk, evenals het voorkomen van onrust bij de aanwezige dieren. Het Afrikaanse varkenspestvirus is behoorlijk hitteresistent en kan in de bodem en op besmette kleding zeer lang overleven.
Intussen neemt in Brandenburg het aantal besmette wilde zwijnen dat ofwel dood wordt gevonden of die zijn afgeschoten, nog iedere week toe. Daar zijn nu drie clusters met vindplaatsen. De meeste besmettingen liggen nog steeds in het eerste kerngebied van de regio’s Spree-Neisse en Oder-Spree. Daar zijn in totaal respectievelijk 14 en 126 besmette dieren vastgesteld. In de 60 kilometer noordelijkere regio Markisch-Oderland zijn in het drassige natuurgebied aan de grensrivier met Polen in totaal 17 wilde zwijnen (kadavers) positief getest op AVP.
Samenwerking met Polen
Vrij kort na de eerste bevestiging van Afrikaanse varkenspest in Duitsland op 10 september 2020, evalueerde een werkgroep van de Europese Commissie de situatie en de aanpak. Het verslag daarvan is onlangs gepresenteerd, opgesteld door o.a. Vittorio Guberti ( Italië) en Alain Licoppe (België). Daarin onder andere de beschrijving van de situatie en de constatering dat de besmettingen toe te schrijven zijn aan wilde zwijnen die vanuit Polen de rivier oversteken. Er worden enkele duidelijk aanbevelingen gedaan aan de Duitse overheden.
De verantwoordelijke deelstaat Brandenburg laat in een persbericht weten dat men blij is met de aanbevelingen, en dat het hun aanpak feitelijk bevestigd. Zo moet onder andere moet hoogste prioriteit worden gegeven aan voorkomen van verdere verspreiding in westelijke richting. En ook een vast hekwerk langs de gehele grens met Polen wordt zowel door EU als het Brandenburgse ministerie onderschreven.
In de EU rapportage staat echter eveneens een aanbeveling dat er een betere coördinatie moet zijn tussen de verschillende bestuurlijke (Duitse) districten met een centraal beslispunt. Vooral voor de zoekgroepen en controles is dat van belang, aldus de EU-commissie. In het persbericht van het ministerie in Brandenburg wordt de noodzakelijke samenwerking onderschreven. De verantwoordelijk minister van sociale aangelegenheden, Ursula Nonnemacher is positief over het advies van de Commissie om samenwerking te zoeken met de autoriteiten aan Poolse zijde. Immers juist daar is de ziekte nog in volle hevigheid aanwezig onder de populatie wilde zwijnen.
Veeltalige waarschuwing
De Duitse deelstaat Saksen grenst zowel aan Tsjechië als aan Polen, en vrachtverkeer gaat vandaar ook makkelijk naar Rusland of Oekraïne. Daarom publiceert het Saksische ministerie alvast de waarschuwing tegen Afrikaanse varkenspest in verschillende talen.
Tsjechisch: Africký mor prasat
Pools: Afrykański pomór świń
Russisch: Африканская чума свиней
Oekraïns: Африканська чума свиней
Bron: naar Lourens Genlger, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland.