Het aantal bevestigde gevallen van AVP-besmette wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg is de afgelopen week opnieuw fors gestegen. Op woensdag 20 januari meldde het betrokken ministerie dat bij de noordelijkste kerngebied in de regio Märkisch-Oderland 30 dieren AVP-positief werden bevonden. Daarmee komt het totaal aantal in dit district op 171 en het totale aantal in de deelstaat Brandenburg op 527. Een duidelijke tegenvaller was de vondst van twee positieve gevallen op een plek die twee kilometer buiten het bestaande kerngebied van Märkisch-Oderland ligt. Weliswaar in de witte bufferzone, maar het betekende direct een uitbreiding van het kerngebied.
Volgens de leider van het crisisteam, Anna Heyer-Stuffer wordt de omheining van het kerngebied onmiddellijk verplaatst. “De buitenring van de witte bufferzone bestaat uit een vast hekwerk, en de binnenring is een verplaatsbare afscheiding met schrikdraden en gaas. Het kerngebied zal zo snel mogelijk met een vast hekwerk worden uitgebreid. Eveneens wordt nu in samenwerking met jagers en militairen de omgeving afgezocht naar mogelijk meer kadavers. Hierbij wordt gebruikgemaakt van speciaal getrainde speurhonden, drones, en een helikopter”, aldus de teamleider.
Tot dusverre zijn alle positieve gevallen van AVP in Duitsland, langs de grensrivier met Polen beperkt gebleven tot wilde zwijnen. Dat is in buurland Polen duidelijk niet het geval en dat leidt daar tot aanzienlijk grotere economische en maatschappelijke problemen. De Duitse overheden willen daarom ook de aanpak van de Afrikaanse varkenspest tijdig coördineren in samenwerking met de belangenorganisaties van varkenshouders in de betrokken deelstaten. Daartoe is deze week een digitaal overleg gehouden met betrokken partijen in de deelstaten Brandenburg, Mekkelenburg- Vorpommern, Saksen, en Thuringen.
De overheden zijn zich, naar eigen zeggen, bewust van de moeilijke financiële situatie waarin de Duitse varkenshouders zitten, na de eerste ontdekking van Afrikaanse varkenspest op 10 september. “De prijs van varkensvlees is door het wegvallen van de export naar met name China, ingestort. Bovendien is het extreem belangrijk om overslaan naar vleesvarkens te voorkomen. Dat alles zet de sector onder grote druk. Maar toch waarschuw ik ervoor om al te grote verwachtingen te koesteren. Ook al worden onze maatregelen voortvarend ingevoerd, en zien we daarvan de effecten, we staan desalniettemin nog maar aan het begin van de bestrijding. En dat kan uitsluitend succesvol zijn als iedereen eraan meewerkt”, aldus Anna Heyer-Stuffer, leider van het crisisteam in Brandenburg. Ze verwees daarbij nog naar de uitbraak in België: “Het heeft in België twee jaar geduurd voordat het land officieel AVP vrij is verklaard. In Brandenburg hebben we momenteel te maken met een oppervlakte die acht keer zo groot is.”
Hekwerken regelmatig vernield
Een zorgelijk aspect bij de bestrijding in Duitsland zijn de regelmatige vernielingen van de hekwerken. De Duitse minister van Voeding en Landbouw, Julia Klöckner, heeft daarover haar ergernis uitgesproken: “Steeds weer krijgen we berichten dat hekwerken moedwillig worden vernield, of dat toegangshekken over veldwegen na het doorrijden niet meer worden gesloten. Dergelijke zaken verhinderen in hoge mate de bestrijding van AVP. Dit mag niet worden gezien als een onschuldige overtreding. Als we de uitbreiding van de ziekte willen verhinderen, moet iedereen zich aan de regels houden”, aldus Klöckner.
Volgens een woordvoerder van het ministerie voor consumentenbescherming in Brandenburg heeft men nog geen enkele verklaring voor het vandalisme omtrent de hekwerken. Volgens hem is geen enkele groepering erbij gebaat. “De land- en bosbouw kan niet werken zolang de gebieden niet goed omheind zijn. En veehouders hebben baat bij een snelle bestrijding van de ziekte. Zelfs gewone burgers zullen inzien dat reparatie van de omheiningen moet worden betaald door de overheden. Ook is er vanuit de hoek van dierenbeschermers nauwelijks weerstand tegen de maatregelen. Voorlopig gaan we nog uit van simpelweg vandalisme en in sommige gevallen ook gemakzucht van personen die liever over een hek klimmen (en platleggen), dan dat men de moeite neemt voor een omweg door een hek'” aldus de woordvoerder van het ministerie in Brandenburg.
Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland