De gezondheid van de gespeende biggen staat de laatste jaren meer onder druk. Oorzaken zijn onder andere de hoge productiviteit van zeugen die leidt tot een verminderde biestopname per big, de jonge speenleeftijd, de reductie van het antibioticagebruik en het verbod op het gebruik van zinkoxide.
Hierdoor krijgen virussen en bacteriën meer kans om toe te slaan. Bovendien kunnen deze virussen en bacteriën elkaar versterken wanneer ze gelijktijdig aanwezig zijn.
Het griepvirus, een primaire ziektekiem
Het griepvirus is een primaire ziektekiem. Het is één van de deuropeners die ervoor zorgt dat andere kiemen, die onder normale omstandigheden weinig ziekmakend zijn, nu wel veel schade kunnen veroorzaken.
Het griepvirus komt het varken binnen via de neus-keel route en hecht zich vast aan de oppervlaktecellen in de luchtpijp en de diepere luchtwegen. Hierdoor komt een afweerreactie tot stand. Deze afweerreactie leidt tot opstapeling van dode cellen in de luchtwegen, slijmproductie, productie van bloedstollingseiwitten en ontstekingsstoffen die op hun beurt een verstopping van de luchtwegen en een verminderde zuurstofuitwisseling veroorzaken. Dit alles creëert een ideale voedingsbodem waarin bacteriën kunnen vermeerderen.
Griep en Streptokokken
Een gecombineerde infectie van het griepvirus en Streptococcus suis (S.suis) zorgt voor meer ernstige longletsels. Het griepvirus zorgt voor een betere aanhechting en vermeerdering van S.suis en helpt de kiem om gemakkelijker vanuit de longen de bloedbaan binnen te dringen en zo bloedvergiftiging met de typische zenuwsymptomen en plotse sterfte te veroorzaken.
Griep en ziekte van Glässer
Een co-infectie van het griepvirus en Glaësserella parasuis (de bacterie die de ziekte van Glässer veroorzaakt) resulteert ook in meer ernstige klinische symptomen en longletsels. De koorts is vaak hoger en blijft langer aanwezig. Beide ziekteverwekkers zorgen voor gelijkaardige symptomen zoals hoge koorts, hoest en ademnood. Dit bemoeilijkt de diagnose. Bovendien is het griepvirus slechts korte tijd (3 tot 4 dagen) na het optreden van de eerste klinische symptomen aantoonbaar. Dit maakt dat de verkeerde ziekteverwekker als hoofdverdachte kan aangeduid worden. Vaak zijn meerdere staalnames en onderzoeken nodig om de primaire ziekteverwekker aan te duiden.
Conclusie
- Gezondheidsproblemen op de batterij zijn vaak complex door de interactie van verschillende ziektekiemen.
- Het griepvirus speelt, net zoals PRRS, een primaire rol bij gezondheidsproblemen op de batterij. Verschillende studies tonen aan dat het griepvirus bacteriële infecties versterkt.
- Bij aanhoudende gezondheidsproblemen op de batterij loont het de moeite om te onderzoeken of er een onderliggend griepprobleem aanwezig is. Praat erover met uw dierenarts.
Bronnen
-
Coinfection modulates inflammatory responses, clinical outcome and pathogen load of H1N1 swine influenza virus and Haemophilus parasuis infections in pigs. Pomorska-Mol et al. (2017) BMC Veterinary Research.
-
Investigation of pathogenesis of H1N1 influenza virus and swine Streptococcus suis Serotype 2 co-infection in pigs by microarray analysis. Lin et al. (2015) Plos ONE.
-
Dynamic virus-bacterium interactions in a porcine precision-cut lung slice coinfection model: swine influenza virus paves the way for the Streptococcus suis infection in a two-step process. Meng et al. (2015) Infection and immunity.
-
Capsular sialic acids of Streptococcus suis serotype 2 binds to swine influenza virus and enhances bacterial interactions with virus-infected tracheal epithelial cells. Wang et al. (2013) Infection and immunity.
Een artikel gebracht door – CEVA Swine