De seizoencyclus speelt momenteel niet in het voordeel van de biggenmarkt, waardoor de OVR-ZEUGENBEDRIJF verder in het rood gaat en nu noteert op 1,85. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF corrigeerde opnieuw lichtjes opwaarts tot 1,29 en ook de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF steeg lichtjes tot 1,67. Op niveau van het saldo kleuren de cijfers nog steeds dieprood. Zowel gesloten bedrijven als mesters verliezen momenteel 20 euro per varken.
Afgelopen maand probeerden de slachthuizen de markt te stabiliseren, aangezien zij geen voordeel hebben bij dalende varkensprijzen, want dan worden zij door hun klanten gedwongen om ook concessies te doen op de vleesmarkt. Waardoor de markt in een neerwaartse spiraal kan komen. In die neerwaartse spiraal zat China al sinds februari. Eind april zag het er naar uit dat de markt in China zou stabiliseren. Maar sindsdien ging het van kwaad naar erger.
In die mate dat het voor de Chinese overheid nu prioriteit is geworden om uit die neerwaartse spiraal te geraken. Immers, door de hoge voerprijzen en de sterk gedaalde varkensprijzen wordt in China gevreesd dat de heropbouw van de varkensstapel in gevaar komt. De import van varkensvlees werd stilgelegd, om zo de Chinese markt opnieuw in evenwicht te laten komen. Daardoor werd echter de Europese markt uit evenwicht gebracht. Met als gevolg dat bij ons de varkensprijzen terug naar af zijn.
Er zijn echter twee lichtpuntjes. Het eerste is dat het risico op verder stijgende voederprijzen voorlopig is afgewend. Er kan zelfs verondersteld worden dat de komende maanden de voederprijzen serieus zullen dalen. Tweede lichtpuntje is dat het Europese aanbod aan varkens krap is.
Voor de volledige berekening klik HIER
Bron: Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie juli 2021