De schade geleden als gevolg van AVP in België komt volgens het VPOV-bestuur neer op 6 euro per verkocht vleesvarken en 3 euro per verkochte big voor de periode van week 38 2018 t.e.m. week 37 2020, toen AVP in Duitsland werd vastgesteld. De verliezen door beperkende coronamaatregelen berekende de VPOV op 18 euro per verkocht vleesvarken en 3 euro per verkochte big voor de periode van 1 juli 2020 t.e.m. 31 augustus 2021. Hier merkt de producentenorganisatie op dat deze schade nog elke dag toeneemt ‘want de marktverstoring is helaas nog niet ten einde’.
Rekening houdend dat er 10 miljoen vleesvarkens en naar schatting 1,4 miljoen Belgische biggen per jaar worden verkocht aan Belgische mesters, is AVP in België verantwoordelijk voor 128,4 miljoen euro schade. Het aandeel coronaschade bedraagt 214,9 miljoen euro. Samen maakt dat 343,3 miljoen euro. “Ervan uitgaande dat 90 procent van de varkens geproduceerd wordt op 1.500 bedrijven, is dit dus gemiddeld 206.000 euro per bedrijf”, maakt de VPOV de globale schade concreet.
Overbruggingskrediet gemakkelijkheidsoplossing
VPOV heeft de berekening in detail overgemaakt aan het kabinet Crevits. Inmiddels roept de organisatie alle regeringspartijen op om dringend op zoek te gaan naar de contouren van een akkoord om de nodige liquiditeiten ter beschikking te stellen van de noodlijdende varkensbedrijven. VPOV dringt er hierbij op aan om NIET te kiezen voor de gemakkelijkheidsoplossing van een overbruggingskrediet met staatswaarborg.
“Indien er geen steun zou komen gaan prachtige toekomstklare bedrijven binnenkort als eerste sneuvelen en heel kort erna de ganse sector. Verliezen zoals die nu gemaakt worden zijn gewoon niet vol te houden. Het uitstekende jaar 2019 was sowieso al héél wat minder dan onze concullega’s uit het buitenland. Daarenboven was de hoogconjunctuur van 2019 noodzakelijk om de verliezen in de periode 2014-2016 (remember Russia ?) aan te zuiveren. Dus een buffer was er niet. Daarenboven moet ook vermeld worden dat onze concullega’s uit onze dichtste buurlanden een behoorlijke financiële corona-compensatie hebben ontvangen”, aldus nog de mededeling vanwege het VPOV-bestuur.
Varkenshouderij niet fout – bijsturing businessmodel nodig Tot slot benadrukt de VPOV nog het volgende: “Onze keten treft geen fout; niet voor wat betreft AVP in een uithoek van de provincie Luxemburg, noch voor wat betreft corona. Wat betreft het businessmodel van onze keten: dit is een businessmodel dat gedurende lange tijd uitstekend dienst heeft gedaan. Het is ondertussen duidelijk dat dit businessmodel de nodige bijsturing nodig heeft, maar in sé was het niet verkeerd. Hoogstens gevoelig voor de combinatie van AVP in Duitsland en een coronapandemie. Maar wie had dáár nu rekening mee gehouden? Maar we erkennen dus dat ons businessmodel de nodige bijsturing nodig heeft. Het is zeker ook waar dat we dáár aan moeten werken de komende jaren. Met z’n allen.”