Topartikelen over vleesvarkens
Vleesvarkens
Vleesvarkens worden gehouden voor de productie van varkensvlees. De meeste varkens worden geboren op een vermeerderingsbedrijf waar ze ongeveer 10 weken verblijven, waarna ze naar een vleesvarkensbedrijf verhuizen.
Voeding
Om de varkens efficiënt te laten groeien is het belangrijk om de voeding goed op de voedingsbehoefte van het varken af te stemmen. Gezonde vleesvarkens groeien beter en gaan efficiënter met hun voer om. Ieder ras heeft unieke eigenschappen en is voor een optimale vleesproductie afhankelijk van verschillende grondstoffen.
Slacht
Als de varkens ongeveer vier tot zes maanden oud zijn en rond de 100 kg wegen gaan ze naar de slachterij. Het gemiddelde slachtgewicht in 2020 was 99,72 kilo, in 2021 was dit iets meer, namelijk 99,80 kilo. In 2020 zijn er in totaal 16,63 miljoen varkens door de Nederlandse slachterijen verwerkt.