Granen vormen een belangrijk bestanddeel van varkensvoeder, maar toch zijn ze niet altijd even gemakkelijk verteerbaar. Dat is zeker het geval bij pasgespeende biggen, die nog maar net zijn overgeschakeld op plantaardige voeding. Granen bevatten oplosbare vezels die de vloeistof in de darmen een stroperige consistentie geven. Die stroperigheid heeft een negatieve invloed op de darmgezondheid en de vertering van voedingsstoffen. Onderzoekers van de North Carolina State University gingen na of een voedingssupplement, xylanase in dit geval, een oplossing kan bieden.
Xylanase toevoegen in voeder
De wetenschappers gingen aan de slag met xylanase. Dit is een enzym dat de oplosbare vezels in maïs afbreekt. De verwachting was dat de toevoeging van xylanase aan het voeder de inhoud van de dunne darm minder stroperig zou maken, wat dan weer positieve effecten zou kunnen hebben op de vertering, darmgezondheid en de groeiprestaties.
Praktijkstudie
Om de hypothese te testen, zetten de onderzoekers een praktijkstudie op. 60 pasgespeende biggen van 21 dagen oud kregen een voeder met verschillende hoeveelheden xylanase. De gehaltes lagen tussen 0 en 1760 eenheden xylanase per kilogram voeder.
Op dag 38 werden de varkens geëuthanaseerd en nam het team darmstalen. Zo kon men de stroperigheid van de darminhoud meten en ook de verteerbaarheid en darmbacteriën in kaart brengen.
Xynalase maakt vloeistof in darmen minder stroperig
Uit analyse van de stalen stelden de wetenschappers vast dat xylanase de vloeistof in de darmen inderdaad minder stroperig maakte. Dit had een positief effect op de verteerbaarheid van vezels en ruw eiwit.
Ook waren er meer gezonde darmbacteriën aanwezig. De varkens die tussen 750 en 1500 eenheden xylanase per kilogram voeder kregen, hadden op het einde van het experiment ook een hogere dagelijkse groei. Over de hele periode genomen, was er echter geen verschil qua groeiprestaties tussen de verschillende groepen.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?