Vanaf 13 december ondergaan de etiketten op voedingswaren belangrijke veranderingen als gevolg van een nieuwe Europese wetgeving.
Ziehier de 5 voornaamste veranderingen:
1. Allergenen worden benadrukt in de ingrediëntenlijst;
2. Voedingswaarde wordt verplicht en uniformer aangeduid;
3. Duidelijke regels garanderen de leesbaarheid van het etiket;
4. Ook bij e-shopping krijgt de consument alle informatie;
5. Bijkomende regels om de oorsprong van vlees aan te duiden.
De informatie die producenten op de etiketten van voedingsproducten plaatsen was reeds onderworpen aan een lange lijst Europese regels. De nieuwe wetgeving behoudt de bestaande basisvermeldingen en de basisprincipes, zoals het niet-misleiden van de consument, maar voegt bijkomende bepalingen toe die etiketten duidelijker en uniformer moeten maken.
Het benadrukken van allergenen is een eerste aanpassing; in de praktijk zal dit gebeuren door allergenen bijvoorbeeld in vet of in hoofdletters te plaatsen tussen de andere ingrediënten. Ook de lettergrootte wordt gereglementeerd: die moet minimaal 1,2 mm zijn. Daarnaast houdt de verordening ook rekening met de groeiende groep consumenten die voedingsproducten aankopen via nieuwe kanalen zoals e-shopping. Ook hier zal de consument alle etiketteringsvermeldingen voor de aankoop kunnen zien.
De nieuwe Europese regels maken ook het weergeven van de voedingswaarde verplicht en harmoniseren de manier om die voedingswaarde van het product weer te geven.
De nieuwe wetgeving maakt een onderscheid tussen verplichte en vrijwillige informatie:
– De achterkant van de verpakking moet ten laatste vanaf december 2016 de volgende 7 elementen (telkens per 100 g of 100 ml) vermelden: energetische waarde (in kJ en kcal) en hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout (vroeger uitgedrukt als hoeveelheid natrium). De bedrijven die nu reeds de voedingswaarden vermelden op het etiket moeten dit vanaf december 2014 uniform op deze manier doen. Een steekproef onder Belgische voedingsbedrijven toonde aan dat nu reeds 90 procent nutritionele informatie op het etiket weergeeft.
– Op de voorkant van de verpakking mag de producent bijkomende informatie geven, maar onder strikte regels die de consument toelaten om te vergelijken. Het RI of Reference Intake systeem – dat het bestaande (vrijwillige) GDA of Guideline Daily Amount systeem vervangt – geeft aan hoeveel procent van de Referentie-inname van een gemiddelde volwassene van een bepaalde voedingsstof een portie vertegenwoordigt. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld vermijden om teveel verzadigde vetten of teveel zout per dag te verbruiken.
De oorsprong van rundvlees moest reeds verplicht op het etiket. Vanaf 1 april 2015 wordt dat ook het geval voor vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte dat niet in een bereiding is verwerkt. De Europese instanties beraden zich nog over mogelijk verplichte oorsprongsetikettering voor specifieke ingrediënten.
Algemeen evalueert FEVIA de nieuwe Europese regelgeving positief: het zal de consument toelaten om eenvoudiger een geïnformeerde keuze te maken. De harmonisering zorgt er bovendien voor dat de consument op een correcte manier producten kan vergelijken. FEVIA wijst er wel op dat producten die voor 13 december 2014 geproduceerd zijn volgens de oude etiketteringsvoorschriften verkocht kunnen worden tot uitputting van de stocks.