In Hongarije is men de strijd aangegaan met het PRRS-virus. En met succes. Dankzij streng beleid lukt het Hongarije om deze virusziekte, die lange tijd als onuitroeibaar werd beschouwd, onder controle te houden, zeker op regionaal niveau. Welke waardevolle lessen zijn er voor de Nederlandse en Belgische varkenshouderij te trekken uit de ‘Hongaarse aanpak’?
Langere adem
In een eerder artikel heeft dierenarts István Szabó uitgelegd waarom hij persoonlijk de voorkeur geeft aan de depop-repop methode. Tegelijkertijd snapt de dierenarts – voorzitter van de PRRS eradicatie-commissie in Hongarije – dat deze methode als erg ingrijpend wordt ervaren door varkenshouders. Gelukkig zijn er volgens hem ook verschillende andere manieren om grip te krijgen op het PRRS-virus, alleen vergen deze andere methodes een langere adem.
Biosecuritymaatregelen
Tijdens zijn presentatie op het jaarlijkse MSD Animal Health symposium voor dierenartsen benadrukte de Hongaarse Szabó verschillende keren hoe belangrijk goede biosecuritymaatregelen zijn bij de aanpak van PRRS. “Zowel je interne als je externe biosecurity moet je naar het hoogste niveau brengen – én houden – om van PRRS af te komen en om nieuwe besmettingen te voorkomen. Wil je niet met de depop-repop methode aan de slag, dan is het tijdig opbouwen van immuniteit van groot belang. Daarvoor is het noodzakelijk dat je precies weet met welke vaccinatiestam of veldstammen je te maken hebt en wanneer ze opspelen. Sequentie-analyses zijn daarbij een uiterst waardevol hulpmiddel. Daarnaast is het van belang om te achterhalen welke andere ziektes op je bedrijf spelen. Op basis van die kennis kun je een vaccinatiestrategie bepalen.”
Stabiliteit vaccin
Behalve het moment van vaccineren speelt het vaccin zelf ook een grote rol, heeft Szabó ontdekt. “Het is ontzettend belangrijk dat je voor een stabiel vaccin kiest, omdat bij toediening van een vaccin gebruik wordt gemaakt van een aangepaste vorm van het PRRS-virus. Dat zorgt er immers voor dat het afweersysteem wordt uitgelokt en het dier immuniteit opbouwt. Het is dan wel zaak dat het vaccinvirus breed genoeg is om zich op zoveel mogelijk veldstammen te richten, zonder dat het zich recombineert en een eigen leven gaat leiden. Daarin hebben we in Hongarije verschillen gezien. We hebben veel laboratoriumonderzoeken gedaan en daaruit is duidelijk gebleken dat een vaccin dat een korte tijd na vaccinatie spreidt de minste genetische variatie geeft en dus het meest stabiele vaccin is.”
Zelden via de lucht
Van het PRRS-virus is bekend dat het zich zelfs via de lucht kan verspreiden. Toch blijkt dat in de praktijk volgens Szabó reuze mee te vallen. “We hebben in Hongarije ongeveer 3.000 bloedonderzoeken gedaan. Bij 40 van de 165 werd opnieuw PRRS vastgesteld. Het merendeel van die besmettingen bleek binnengekomen via transport, via de voertuigen dus. In slechts twee gevallen is het virus vermoedelijk via de lucht het bedrijf binnengekomen. Dat is op zich een prettige wetenschap: via de lucht heb je er immers maar weinig invloed op, maar transport en import van PPRS-vrije dieren is iets waar je met goede biosecuritymaatregelen weldegelijk invloed op uit kunt oefenen.”
Herbesmetting of nieuwe besmetting?
Een andere belangrijke bevinding uit de bloedonderzoeken die we in Hongarije hebben gedaan, is dat bij de bedrijven die PPRS hadden uitgeroeid met de depop-repop methode en opnieuw besmet raakten, het niet om dezelfde stam ging als die eerder op het bedrijf werd aangetroffen. “In alle gevallen ging het om nieuwe besmettingen. Bij doorvragen bleek dat er dieren waren aangekocht van niet-gecertificeerde bedrijven of dat het virus via een ander ‘lek’ binnen was gedrongen. In het geval van PPRS na depop-repop is het dus beter om niet meer over herbesmettingen spreken, maar over een nieuwe infectie van de populatie.”
Meer over PRRS, de diagnose, sequentie-analyse en biosecurity, leest u op deze pagina.
BNL-NON-230300013 © 2023 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.