De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigde gisteren twee ministeriële instructies af. Dit om ‘het risico op een vergunningsstof maximaal te voorkomen’, na de weigering van CD&V om haar ontwerp van het stikstofdecreet goed te keuren. Verontwaardiging en teleurstelling vechten om voorrang in de landbouwsector. “Weg perspectief”, klinkt het.
Demir voert onder andere een onvergunbaarheidsdrempel van 0,025 procent ammoniakuitstoot in voor nieuwe vergunningsaanvragen uit de veehouderij. Verlengingen van vergunningen zonder uitstootvermindering worden niet langer mogelijk. De Vlaamse overheid zal ook in beroep gaan tegen elke vergunning die ook maar enigszins strijdig is met de instructie. Van bestaande vergunningen, die onder Demirs voorganger Schauvliege zijn afgegeven, wordt onderzocht of de impactscore niet te hoog is. Anders worden ze aangepast of ingetrokken. Volgens de minister neemt ze deze maatregelen omdat er geen alternatief is.
“Pak hun vergunningen niet af!”
In de land- en tuinbouwsector zijn de maatregelen hard aangekomen. “Minister Demir beraamt een aanslag op landbouw. In plaats van perspectief te bieden, besluit ze om bestaande vergunningen niet te verlengen. Welke jongere wil nog starten met boeren? Koester de jonge boeren, pak hun vergunningen niet af”, twittert Groene Kring.
Wil minister Demir nog een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen?
— Jo Brouns (@jobrouns1) July 17, 2023
Zo traag als de opstart van het onderzoek naar de milieu-effecten verliep, zo snel komt minister Demir nu met een ministeriële instructie die de vergunningverlening in Vlaanderen op zijn kop zou zetten. Niemand…
“Dit is geen bewarend beleid. Het is decimeren van de landbouwsector. Niet meer niet minder. Heel wat vergunningen lopen namelijk af tussen nu en 2030. Bij ons ook bijvoorbeeld. Dat wil zeggen dat we dan de boeken moeten sluiten. Investeringen, toekomstplannen mogen opbergen”, aldus Bram van Hecke, voorzitter van Groene Kring op Twitter. Hij vraagt zich af waar dan nog een vergunning verlengd kan worden.
Dit is geen bewarend beleid. Het is decimeren van de landbouwsector. Niet meer, niet minder.
— Bram Van Hecke (@BVHecke) July 18, 2023
Heel wat vergunningen lopen namelijk af tussen nu en 2030. Bij ons ook bijvoorbeeld. Dat wil zeggen dat we dan de boeken moeten sluiten. Investeringen, toekomstplannen mogen opbergen.
“Dieptepunt”
Het Algemeen Boerensyndicaat vreest dat de impact van de stikstofregeling groot zal zijn. “Dit is een complete vergunningenstop en op termijn zal de landbouwsector helemaal worden uitgedund”, vertelde beleidsmedewerker Mark Wulfrancke bij Radio 1. Volgens Lode Ceysens van de Boerenbond is de regeling een dieptepunt. Op Radio 1 vertelt hij: “Als landbouwers zijn we nooit betrokken geweest bij de opmaak van het stikstofdecreet. 20.000 bezwaren zijn onder de mat geveegd. We hebben oplossingen voorgesteld die niet gebruikt zijn.”
MER
Ook vanuit CD&V, de coalitiepartner van N-VA zonder wie Demir de maatregelen gisteren doordrukte, worden de nodige vraagtekens geplaatst. Allereerst bij monde van CD&V-minister Jo Brouns. “Wil minister Demir nog een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen? Zo traag als de opstart van het onderzoek naar de milieu-effecten verliep, zo snel komt minister Demir nu me een ministeriële instructie die de vergunningverlening in Vlaanderen op zijn kop zou zetten”, aldus de minister.
[Wil minister Demir nog een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen?
— Jo Brouns (@jobrouns1) July 17, 2023
Zo traag als de opstart van het onderzoek naar de milieu-effecten verliep, zo snel komt minister Demir nu met een ministeriële instructie die de vergunningverlening in Vlaanderen op zijn kop zou zetten. Niemand…
Met het onderzoek naar de milieu-effecten doelt Brouns op het milieueffectenrapport (MER) dat nog steeds niet is opgestart, waarop CD&V afgelopen vrijdag weigerde om het toekomstig stikstofdecreet goed te keuren.
Tekst: Gerben Hofman