In 2019 bouwde familie Krüs-Giesen uit Didam (Gelderland) twee splinternieuwe vleesvarkensstallen volgens de allernieuwste technieken. Het inregelen van de ventilatie was een uitdaging. Ook het vele daglicht in de stal had niet altijd zijn voordelen. Waar de familie wel vanaf begin af aan content mee is, is het computergestuurde Airfeed van TEWE Elektronic® waarmee zowel het voer voor de varkens als het stro voor de hokken mee naar hun plaats worden geblazen.
Varkensmest naar eigen akkergrond
Naast vleesvarkens hebben Rudi en Hetty Krüs uit Didam ook een klein akkerbouwbedrijf met 25 hectare grond. Groot voordeel hiervan is dat een deel van de mest van de varkens naar deze eigen gronden kan en tevens kan de familie Krüs-Giesen hierdoor CCM telen voor eigen gebruik. In totaal heeft de familie sinds de nieuwbouw in 2019 in totaal 3.500 vleesvarkens verdeeld over per stal twaalf afdelingen met vier hokken per afdeling.
Kostprijs van 540 per dierplaats
Rudi Krüs: “Onze twee vleesvarkensstallen zijn enigszins vergelijkbaar met de stal van varkenshoudster Annechien ten Have, alleen hebben wij geen uitloop, tenminste nog niet. De stalspanten zijn echter zo geconstrueerd dat je eenvoudig een uitloop kunt maken per hok van zestig vleesvarkens. Wij zouden in de toekomst dus ook biologisch kunnen worden of voor twee sterren kunnen gaan, gangbaar met uitloop dus.”
Dat de stal met de meest moderne technieken is uitgerust en er geen verwarming nodig is (zo goed geïsoleerd), blijkt ook wel uit de kostprijs van 540 euro per dierplaats. In deze kostprijs zitten ook de kosten voor de aanleg van de 2.400 kubieke meter mestopslag onder de stal.
Zestig dieren per hok
Momenteel heeft de familie Krüs het Beter Leven keurmerk met één ster. Krüs: “Eigenlijk zitten wij tussen één en twee sterren in, omdat wij de varkens op stro houden in grote leefgroepen van zestig stuks op zestig vierkante meter.” Het leefgedeelte voorin de grote hokken is daarbij 25 vierkante meter en het toiletgedeelte met volledig rooster achterin alle hokken is 35 vierkante meter.
Wat betreft de diervriendelijkheid van grote hokken is de Liemerse varkenshouder heel nuchter. “Diervriendelijk is onze hokindeling zeker, maar of het ook boervriendelijk is, dat vraag ik mij af. Om ze goed te kunnen controleren moet ik iedere dag over zestig hoge hokafscheidingen heen. Ik hoef dus niet naar de sportschool.”
De twee los van elkaar staande stallen zijn elk 101 bij vijftien meter en tussen de stallen zit vijf meter tussenruimte. De hokafscheidingen zijn van beton en er is niet veel kunststof gebruikt. De energiebesparende ledverlichting hangt vrij in de stal en in de afdelingen ontbreken lichtschakelaars en stopcontacten. De verlichting per compartiment wordt bediend vanuit de hygiënesluis.
“Instellen ventilatie viel nog niet mee”
Wat de ventilatiecomputer betreft koos de familie voor de Fancom Lumina 21. De buitenlucht komt binnen via luchtinlaatkleppen vergelijkbaar met pluimveestallen. Om de wind te temperen zitten aan de buitenkant windbreekkappen. Aan de binnenzijde zit ook nog een windbreekplaatje (rechtstreeks voor de inlaatklep). Het systeem zou ideaal zijn volgens de leveranciers.
Krüs: “Maar het instellen van de juiste ventilatiestand viel nog niet mee. De (koude) buitenlucht kwam te snel binnen, met kans op tocht bij de dieren en dat wil je natuurlijk absoluut niet. Ik denk ook dat het komt omdat het vijf meter brede tussenpad tussen de stallen met veel wind een tochtgang wordt.”
Toch heeft de varkenshouder, in samenwerking met zijn installateur, een instelling weten te vinden die wel werkt. Namelijk, de inlaatkleppen sneller open laten gaan als de ventilatie hoger wordt. “Dat werkt nog het beste,” aldus Krüs. “Behalve zoals nu met die stormachtige wind natuurlijk, dan staan de inlaatkleppen bijna dicht.”
Slachtrijpe varkens snel laden
Om de wind gelijkmatig in de stal te laten stromen hebben veel stallen tegenwoordig natuurlijk een centrale gang. Toch mist Krüs de centrale gang bij zijn stallen niet. “Voordeel van het ontbreken van een centrale gang is dat ik mijn slachtrijpe varkens heel snel kan laden. Dat is echt super. En, ik hoef ook minder schoon te maken natuurlijk, ook een voordeel.”
Tekst en beeld: Dick van Doorn