Vanaf 1 januari 2024 zijn nieuwe erkenningen toegekend aan de indelingstoestellen van varkenskarkassen en moeten de slachthuizen overschakelen. Dit betekent dat de berekening van het percentage aan mager vlees zal wijzigen.
Slachthuizen die gemiddeld meer dan 200 varkens per week slachten, zijn verplicht een erkende indelingsmethode te gebruiken. De erkende methoden stellen de slachthuizen in staat om de karkassen op een objectieve manier in te delen in functie van het aandeel mager vlees. Daarom bestaat elke erkende methode uit een toestel, een bijhorende formule met parameters voor de berekening van dit percentage mager vlees en een aantal gebruiksvoorwaarden die gerespecteerd moeten zijn.
Erkenningsprocedure
De erkenningsprocedure is uitgewerkt in nauwe samenwerking met CBKc en IVB en verliep volgens de Vlaamse en de recentste Europese regelgeving, waarin geen partiële versnijding meer voorzien is, en hiervoor dus ook geen omrekeningsfactor meer nodig is. Voor de procedure meldden de geïnteresseerde constructeurs negen indelingstoestellen aan, waaronder vier automatische en vijf niet-automatische en waaronder enkele reeds erkende en enkele nieuwe toestellen. De toestellen die niet meer deelnamen aan de proef ,verloren hun erkenning. Slachthuizen krijgen tijd tot 1 februari 2024 om volledig over te schakelen naar en operationeel te zijn met één van de negen nieuwe of hernieuwde erkende indelingsmethoden. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt toezicht op deze omschakeling en het correct gebruik ervan.
Percentage mager vlees
De nieuwe formules voor de berekening van het percentage mager vlees zijn gevalideerd via een certificeringsproef o.b.v. een steekproef van 164 weerhouden karkassen met een representatieve verdeling van de huidige slachtpopulatie op basis van geslacht, spier- en spekdikte. De afgekoelde karkassen werden met een CT-scan opgemeten en ter verificatie en correctie van de CT-resultaten werden 17 van deze varkens volledig manueel versneden volgens de Europese dissectiemethode. Uit de versnijdingsproef kon zijn afgeleid dat het aandeel mager vlees bepaald met de nieuwe formules zal dalen. Ook andere Europese lidstaten hebben reeds erkende formules o.b.v. de nieuwste Europese regels of plannen een versnijdingsproef in om dit te doen.
Meer informatie
Voor meer details over het kader waarbinnen de erkenningen vernieuwd zijn, de inhoud en uitwerking van de certificeringsproef, de erkende toestellen en een verklaring voor de daling van het aandeel mager vlees, verwijzen we graag door naar Karkasclassificatie varkens | Landbouw en Zeevisserij
Bron: Agentschap Landbouw