Sinds enkele jaren is ook in België SUISAG volop aan de weg aan het timmeren. Duurzaamheid, zelfredzaamheid en zeer lage biggenuitval. Dit zijn enkele begrippen die door meer en meer varkenshouders, ook in België gesmaakt en ervaren worden!
Uniforme tomen, bigoverleving, melkproductie in minimaal 16 functionele spenen en langleefbaarheid van de zeugen zijn dan ook al jarenlang de belangrijkste selectiecriteria van de fokkerijorganisatie. Opmerkelijk binnen de fokkerij van SUISAG is ook de resistentie voor E. colli (F18). De eerste ervaringen van varkenshouders in België beamen dan ook deze kenmerken. “Wat ons enorm opvalt tegenover andere rassen is de rust die deze zeugen uitstralen en die wij ook ervaren in de dragende zeugengroepen, maar ook in de kraamstal. De rust in de dragende zeugengroep heeft een positief effect op het afbigpercentage. Zeugen die geen confrontatie aangaan met hun groepsgenoten zorgen voor meer rust in de groep waardoor vroege verwerpingen of embryonale sterfte minder voorkomen”, verteld een varkenshouder. “En de rust in de kraamstal zorgt voor minder uitval! Op het bedrijf worden bij de eerste worp SUISAG zeugen 15.4 biggen levend geboren, een uitval van 9% zorgt voor ruim 14 gespeende biggen. De tweede en meerdere worpszeugen zullen zeker nog stijgen, want we zien dat de zeug de biggen perfect opkweekt, zonder te veel spekverlies!”
Suisag is ondertussen al op meer dan 100 bedrijven actief in België, deels aankoop gelten, deels eigen aanfok.
SUISAG: “Zeugen die worden gehouden in groepshuisvesting en die bovendien werpen in vrijloopkraamhokken zijn rustigere zeugenlijnen dan zeugen die (deels) worden gehouden in boxen. Hier kan een vrij eenvoudige verklaring worden gegeven. Het fokken op moedereigenschappen staat binnen iedere fokkerij behoorlijk bovenaan de prioriteitenlijst. Fokken op moedereigenschappen kan gepaard gaan met extreem beschermend gedrag van de moeder naar de biggen, wat een gevaar voor de varkenshouder kan zijn. Dit extreem beschermend gedrag gaat gepaard met onrust en meer agressie.
Bij zeugen in vrijloopkraamhokken kan dit gedrag niet getolereerd worden vanuit de varkenshouder. Hij komt vaak in contact met loslopende dieren, ook rond de geboorte van de biggen. Hierdoor treedt binnen de fokkerij niet alleen selectie op naar moedereigenschappen, maar automatisch ook naar goede interactie tussen mens en dier. Het valt dan ook op dat dieren uit dergelijke fokkerijen, en dat gaat van zeugen opfok, tot biggenbatterij en vleesvarkens in de groep zich rustiger gaan gedragen en minder oog hebben voor hun hokgenoten. Dit resulteert in minder sabbelen of bijten aan oren en staarten, of minder flankbijten bij vleesvarkens.”
Bij SUISAG wordt de kernfokkerij reeds meer dan 20 jaar onder volledig losloopomstandigheden gefokt. Enkel tijdens de inseminatie blijven (sommige) zeugen enkele uren in boxen. Dat is duidelijk zichtbaar in de rust die deze zeugenlijn uitstraalt. Zwitserland produceert jaarlijks ruim 2.5 mln vleesvarkens zonder staart couperen. Deze voorsprong in fokkerij draagt bij aan de fokkerij voor de toekomst waar het welzijn van het dier steeds meer centraal komt te staan.
SUISAG is aanwezig op tijdens de AGRO-expo in Roeselare en de AGRIDAGEN te Ravels. Kom gerust eens lang voor meer informatie.
Bron: SUISAG.BE