Dat SUISAG bekend staat als de meest duurzame zeug binnen Europa is ondertussen wel duidelijk. Ook dit jaar, en de komende jaren zal de fokkerij haar koers niet wijzigen en wil ze haar voorsprong alleen maar verstevigen! Dit komt duidelijk naar voor in haar vooropgestelde fokdoelen van haar zeugenlijnen.
Steeds meer biggen spenen, maar met steeds minder verlies (dood geboren en biggen uitval) is de rode draad binnen het fokdoel van de 2 zeugenlijnrassen van SUISAG. Met meer dan 50 % van het fokdoel voor reproductie heeft de fokkerij het belang van productiviteit duidelijk gesteld. Binnen dit aandeel blijven het aandeel doodgeboren (3 en 4 %) , het fokken op minder te lichte biggen (8 en 11 %) , en de bigoverleving (res. 19 en 24 %) de belangrijkste parameters die de selectie bepalen. SUISAG is duidelijk: “komende jaren wordt nog 1 big levend geboren bij gefokt”, en “bij elke big die er extra geboren bij komt, moet minstens 1 tot anderhalve big extra gespeend worden!”
Positieve invloed op karakter van de zeug
Door het aanhoudend fokken op duurzame eigenschappen zoals bigoverleving, laag dood geboren en lage uitval zien we nogal wat gunstig eigenschappen die de kop op steken bij SUISAG zeugen. In Zwitserland kiezen ze voor 100% biggen spenen bij de zeug. Dit zorgt er voor dat er zeugen worden gefokt met een uitstekende melkproductie. Ook het aantal spenen is voor SUISAG al jaren geen “hot issue” maar. Met gemiddeld meer dan 16 goed geplaatste spenen is het mogelijk om alle biggen bij de zeug te laten.
Daarnaast worden allen zeugen in de fokkerij gehouden in vrijloopkraamhokken, wat resulteert in zeugen met een uitermate rustig karakter. Naar de big, maar ook naar de varkenshouder toe!
Rustige zeugen
In Zwitserland is preventief staart couperen niet toegelaten. Het belang van rust binnen de lijnen komt ook hier duidelijk tot expressie. Varkens tonen duidelijk minder interesse in elkaar in hokken, wat een positief effect heeft op minder staart- of flankbijten.
Zwitserse varkenshouders menen hun goed afbigpercentage te claimen aan de rust die in de groepen dragende zeugen heerst. Meer rust en minder gekibbel onder de zeugen zorgt voor minder embryonale sterfte tussen dag 15 en 20 van de dracht.
Hoe SUISAG erin slaagt om de rust in haar lijnen te fokken ? “You shouldn’t breed on it, …… you should breed ‘into’ it“ (red. Je moet er niet op fokken, …. Je moet er ’ in’ fokken).
Hiermee heeft SUISAG, met haar Zwitserse varkensmodel tientallen jaren voorsprong!
Bron: SUISAG.BE