Om jonge biggen goed te laten vreten en ontwikkelen is zowel de voersamenstelling (formulering) én voermanagement (hoe bied je het voer aan) belangrijk. Provimi legt uit waarom.
Lang werd gedacht dat een prestarter voor biggen zoveel mogelijk moest lijken op de samenstelling van melk: een simpel klein korreltje met veel suikers en lactose (want zoet zoals melk) en weinig (inerte) vezels. Maar biggen hebben wel degelijk vezels nodig op jonge leeftijd, en houden ook van hartige smaken.
Vezels en smaken
“We weten inmiddels dat verrijkt voer met verschillende structuren bijdraagt aan natuurlijk vreet- en speelgedrag en daarmee heel belangrijk is voor de ontwikkeling en voeropname van jonge biggen. De angst die we hadden om bepaalde vezelbronnen te verstrekken in de zoogperiode bleek dus overbodig. Ze zijn juist nodig voor een vroege en functionele ontwikkeling van het verteringskanaal en om het microbioom te bevorderen” legt Kaat Goris, Technical Application Specialist Swine Noord-West Europa bij Provimi uit. Ook gaat het niet alleen om zoete smaken. Hoewel hartige smaken voornamelijk in speenvoer worden toegepast, weten we inmiddels dat jonge biggen ook met hartige smaken in de natuur in aanraking komen (denk aan insecten) en dit juist opzoeken. “Hartige smaken hebben een positief effect op de speekselaanmaak bijvoorbeeld. Ook hierin is de visie dus veranderd”, aldus Goris.
Big kan meer kiezen
Al deze nieuwe inzichten heeft Provimi doen besluiten om haar huidige prestarters te herformuleren en anders te positioneren. De kers op de taart is een nieuw verrijkte prestarter dat een pellet combineert met verschillende andere structuren en smaken. Dit nieuwe verrijkte voer heeft de ideale verhouding van kleine energierijke pellets en vezelig materiaal, en de juiste grootte van de deeltjes. Goris legt uit: “Uit de proeven bleek dat hele jonge biggen (dag 1-2) als eerste met de kleine stukjes (sprietjes) luzerne gaan spelen en kauwen. Bij grotere tomen zagen we dat biggen al snel ook de korrels eruit pikken (en hierdoor grotere energieopname realiseren). Bij week 3-4 eten de biggen alles in het voer gelijkmatiger op. En dat is het mooie van verrijkt voer. Biggen weten instinctief en fysiologisch wat ze nodig hebben en dat halen ze als eerste uit het voer.”
Wilt u meer weten? Neem contact op met uw voeradviseur of Provimi via info@provimi.nl. Wij staan voor u klaar.