Zinkoxide kan het gebruik van antibiotica ter behandeling van speendiarree reduceren of zelfs totaal overbodig maken. Martin Fockedey (Vedanko) deelde zijn ervaringen mee tijdens het jongste varkensevent van de VarkensAcademie.
Om de werking en effectiviteit van ZnO in kaart te brengen werden het afgelopen jaar door Vedanko twaalf biggenopfokbedrijven gevolgd die wel of niet ZnO hebben toegepast in de batterijperiode. Op vier bedrijven die gedurende de hele proef ZnO hebben ingezet is het gebruik van Colistine tot nul herleid.
Vier bedrijven die tijdens de proefperiode gestart zijn met het gebruik van zink hebben het Colistinegebruik gereduceerd met 14 tot 60 procent, afhankelijk van de startdatum.
Op drie van de overige vier bedrijven die geen ZnO toepasten is het Colistinegebruik óók verminderd, maar minder substantieel.
Op één bedrijf zonder ZnO is het gebruik gestegen.
De mestconsistentie bleef goed bij de groepen die ZnO kregen en er waren geen symptomen van speendiarree. De technische resultaten bleven goed en er werd geen resistentie vastgesteld.
“Als besluit kan gesteld worden dat ZnO een interessant alternatief is voor Colistine, maar enkel zinvol is bij coli-problemen”, schrijven Tom Van den Bogaert en Suzy Van Gansbeke (Departement Landbouw en Visserij), Martin Fockedey (Vedanko) en Tamara Vandersmissen (DGZ) in een artikel dat aan de landbouwpers verspreid werd. “Het kan inspanningen vergen om het management aan te passen en over te schakelen op een all-in all-out bedrijfsvoering. Om het gemedicineerde voeder selectief toe te passen kan een dubbele voederleiding of een silo per compartiment vereist zijn.”