Sinds 1 oktober 2015 aanvaardt de Belgische mengvoederindustrie naar eigen zeggen geen voorschriften meer voor de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders voor vleesvarkens vanaf 15 weken ouderdom.
BEMEFA, de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten, ziet de recente stagnering van het antibioticagebruik als een signaal om nog een extra tandje bij te steken door maatregelen die vanaf oktober 2015 progressief worden ingevoerd. De raad van bestuur heeft een stappenplan uitgewerkt, dat volgende maatregelen inhoudt voor de met antibiotica gemedicineerde voeders (exclusief ontwormingen en ZnO):
- Vanaf 1 oktober 2015: de Belgische mengvoederindustrie zal geen voorschriften meer aanvaarden voor de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders voor vleesvarkens vanaf 15 weken ouderdom. Er zullen dus enkel nog met antibiotica gemedicineerde voeders geproduceerd worden voor biggenvoeder en niet meer voor vleesvarkens. Gemedicineerde voeders voor ontworming vallen hier uiteraard niet onder.
- Vanaf 1 januari 2016: de Belgische mengvoederindustrie zal enkel nog voorschriften aanvaarden van de bedrijfsbegeleidende dierenartsen.
- Vanaf 1 oktober 2016: de Belgische mengvoederindustrie zal enkel nog elektronische voorschriften aanvaarden. Papieren voorschriften zullen dus met ingang van 1 oktober 2016 niet meer gehonoreerd worden.
“Onze leden zullen in hun rol van adviesverstrekker meehelpen om de veehouder te sensibiliseren en advies te verlenen bij het aanwenden van de meest optimale vorm van antibioticatoediening”, zegt Yvan Dejaegher, Directeur-generaal van BEMEFA. “Maar we zullen ook in alle andere organen, instellingen en privékwaliteitssystemen (zoals Belpork) blijven ijveren opdat elke partner op zijn beurt de nodige inspanningen blijft leveren om de doelstellingen rond antibioticareductie samen te helpen realiseren.”
De mengvoedersector denkt hierbij o.a. aan:
- de verplichting van antibioticaregistratie op korte termijn in alle varkenshouderijen (en niet enkel de Certus- en Codiplan+ bedrijven)- en pluimveehouderij;
- het verplicht ter beschikking stellen van geregistreerde gegevens aan alle betrokken personen die kunnen bijdragen tot een meer rationeel antibioticagebruik;
- het optimaliseren van de controleerbaarheid van de registraties;
- het opzetten van een grote sensibilisatieactie om de geregistreerde gegevens te raadplegen en daaruit de nodige vaststellingen af te leiden EN te implementeren;
- de controle op de gerealiseerde optimalisaties met resultatenverbintenis;
- het verstrekken van antibiotica aan de veehouder verplicht via de bedrijfsbegeleidende dierenarts te laten lopen (als verschaffer of als voorschrijver).
Eind 2017 zullen de mengvoederfabrikanten het dossier opnieuw evalueren.