Uit het biorapport 2015 blijkt dat er vandaag nog steeds slechts 16 biovarkensbedrijven in Vlaanderen zijn. Op drie jaar tijd kwamen er amper 2 productiebedrijven bij.
Het biorapport 2015 presenteert de belangrijkste kengetallen van de biologische landbouw, plaatst de Vlaamse situatie in een Europese context, analyseert de overheidsuitgaven en schat de omvang van de sector in.
Uit het nieuwe jaarrapport blijkt dat de Vlaamse biolandbouw gestaag blijft groeien. De sector telde eind vorig jaar 370 bedrijven die als producent zijn gecertificeerd. Dat is 8 procent meer dan in 2014 of een nettotoename van 27 bedrijven. Samen bewerkten ze een areaal van 5.343 hectare, een stijging van 6 procent.
81 procent van de biologische landbouwbedrijven zijn gespecialiseerde bedrijven. Groenteteelt in openlucht is met een aandeel van 26 procent, de belangrijkste specialisatie. Ongeveer 120 bedrijven doen aan dierlijke productie, waarvan een op de drie enkel pluimvee heeft. 44 bedrijven houden rundvee; 24 daarvan hebben uitsluitend melk- en/of vleesvee. Het aantal schapenbedrijven is gedaald tot 27. Er zijn 15 biogeitenbedrijven.
Het aantal biovarkensbedrijven ten slotte blijft status quo op 16 stuks. Op 3 jaar tijd zijn er amper 2 biovarkensbedrijven in Vlaanderen bij gekomen.
Voor het volledige rapport klik biorapport_2015.