De weging van runder- en varkenskarkassen moet vanaf 21 april gebeuren met een gesplitste ijkeenheid. Daarnaast moeten slachthuizen tegen 1 juli 2016 een afgeschermd registratiesysteem hebben. Aldus een mededeling van het Departement Landbouw en Visserij.
Het besluit van de Vlaamse regering van 26 april 2013 houdende vaststelling en organisatie van de indeling van geslachte runderen en van geslachte varkens dat door de Vlaamse regering op 11 maart 2016 werd goedgekeurd trad in werking op 21 april 2016.
Gesplitste ijkeenheid
Het warme karkasgewicht van runderen zal voortaan bepaald moeten worden met een gesplitste ijkeenheid: de bepaling van het warme karkasgewicht voor runderen van 0 tot en met 600,0 kg warm karkasgewicht moet gebeuren met een ijkeenheid van 0,2 kg, en voor runderen vanaf 600,0 kg warm karkasgewicht met een ijkeenheid van 0,5 kg. “Hierdoor zal de gewichtsbepaling veel gedetailleerder worden weergegeven, wat de transparantie alleen maar ten goede komt”, luidt het. Voor de bepaling van het warme karkasgewicht van varkenskarkassen blijft de ijkeenheid van 0,2 kg behouden.
Blackbox
Daarnaast moeten de slachthuizen tegen 1 juli 2016 in een afgeschermd registratiesysteem voorzien dat elke weging individueel wegschrijft, een zogenaamde ‘blackbox’. Daarin zullen voor iedere weging drie gewichten geregistreerd worden: het bruto warme karkasgewicht, de tarra gebruikt bij de weging en het netto warme karkasgewicht. “In het afgeschermde registratiesysteem kunnen de gegevens niet worden verwijderd, bewerkt of gemanipuleerd”, beklemtoont de mededeling. “Deze maatregel zal eveneens de transparantie en het vertrouwen in een correcte weging van het warme karkasgewicht sterk doen toenemen.”
Het afgeschermde registratiesysteem mag alleen afkomstig zijn van constructeurs van weegtoestellen die voorkomen op de lijst van erkende keuringsinstellingen voor niet-automatische of automatische weeginstrumenten. Die lijst is opgemaakt door de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.
Een constructeur van een afgeschermd registratiesysteem moet uiterlijk 30 kalenderdagen voorafgaand aan de installatie in een inrichting een dossier met technische specificaties bij de bevoegde autoriteit indienen. Uit dat dossier moet blijken dat het afgeschermde registratiesysteem in kwestie voldoet aan de voorwaarden, vermeld in het besluit.
De dossiers kunnen ingediend worden bij het Departement Landbouw en Visserij, t.a.v. Johan Heyman, Koning Albert II-laan 35, bus 40, 1030 Brussel of via e-mail: johan.heyman@lv.vlaanderen.be