De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders start met de realisatie van één van de speerpunten van haar werking: het benchmarken van vleesvarkens.
De doelstelling is drievoudig:
- de varkenshouders krijgen een beter inzicht welke parameters én in welke mate een rol spelen in de prijs die ze ontvangen;
- het onderling vergelijken van de ontvangen prijzen;
- het ontsluiten van algemene resultaten naar de brede sector.
De deelnemende varkenshouders zullen hun facturen bezorgen aan de VPOV. Vervolgens zullen alle facturen met de relevante parameters ingevoerd worden in de VPOV-database. De technische slachtdata worden (mits akkoord van de deelnemende varkenshouders) beschikbaar gesteld door de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB). Vervolgens worden beide datasets gekoppeld.
De rol van de CBKc zal erin bestaan om met deze gekoppelde gegevens op zoek te gaan naar zinvolle inzichten bekomen uit deze data, én deze inzichten te vertalen naar de deelnemende varkenshouders. Tevens zal de CBKc de impact van kwaliteit op de betaling onderzoeken, rekening houdende met alle mogelijke variabelen. Door de analyse in handen te geven van de CBKc wil VPOV de wetenschappelijkheid van de analyse waarborgen.
“Het is expliciet NIET de bedoeling om te streven naar een evaluatie van de individuele slachthuizen”, staat et met zoveel woorden te lezen in de mededeling van de VPOV. “Het is enkel de bedoeling om de deelnemende varkenshouders feedback te geven over de mate waarin hun financiële compensatie verband houdt met de geleverde kwaliteit. En dit in vergelijking met hun deelnemende collega’s.”
VPOV heeft eveneens gevraagd aan de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees om deel uit te maken van de stuurgroep. Uit de benchmarking kunnen wellicht algemene resultaten en inzichten gedestilleerd worden die ontsloten kunnen worden naar de brede sector. Hiertoe is een nauwe samenwerking met het IVB aangewezen.
Voor de financiering doet VPOV in eerste instantie beroep op eigen middelen. Maar er wordt ook gekeken naar mogelijke financiering via een Europees partnerschap voor innovatie (EIP). Hoe dan ook heeft de raad van bestuur van VPOV groen licht gegeven voor het opstarten van de benchmarking, ongeacht de financiële ondersteuning via een EIP-project.
Hoe deelnemen ?
Om deel te kunnen nemen is het een vereiste dat je aangesloten bent bij de VPOV. Dit om te kunnen genieten van de uitzondering voorzien in de mededingingswetgeving.
Deelnemende varkenshouders sturen (op vrijwillige basis) hun factuur naar VPOV waar deze centraal in een database wordt verzameld en geanalyseerd. Tevens moeten de deelnemende varkenshouders op de IVB-website volmacht verlenen aan VPOV, zodat IVB de slachtdata ter beschikking kan stellen van VPOV. De resultaten worden vervolgens anoniem en onder verwerkte vorm aan de deelnemende varkenshouders bezorgd. De resultaten zullen zo opgemaakt worden dat de individuele varkenshouder een helder inzicht krijgt in zijn eigen positie ten opzichte van de collega’s.
Wil je lid worden van VPOV? Zend dan een mail naar info@vpov.be met vermelding van je naam, adres en landbouwnummer.
Bron: VPOV – 21 februari 2017