Om de ledenwerving een bijkomende stimulans te geven houdt de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders eraan de varkenshouders voortaan ook persoonlijk te benaderen.
Binnen een project – dat in eerste instantie getrokken werd door Bart Naeyaert, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen, maar intussen naar het interprovinciaal niveau werd getild en nu ook wordt ondersteund door de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg – bleek het voor de VPOV mogelijk om iemand deeltijds aan te werven als ‘kennismedewerker en ledenwerver’. De keuze viel op Jannes Maes, een 25-jarige jongeman uit Aalter (Oost-Vlaanderen).
Jannes groeide op een melkveebedrijf op. Nadat hij de middelbare landbouwschool in Oedelem doorlopen had, werkte hij een bacheloropleiding met specialisatie melkvee af aan de Thomas More Hogeschool. Aanvankelijk ging hij in de aardappelsector aan de slag. Anderhalf jaar later nam hij de kans te baat om zich te bewijzen als herd manager op een melkveebedrijf in Axel (Nederland). Die uitdaging zou hij anderhalf jaar later – overigens met verve – nog eens herhalen in Kasterlee, waar hij gedurende een jaar werkzaam was op een bedrijf dat de melkveehouderij (200 koeien) combineerde met een kalvermesterij (2.500 kalveren).
Maar zoals het spreekwoord wil ‘kruipt het bloed waar het niet gaan kan’. Ongetwijfeld naar het voorbeeld van zijn vader Dirk Maes – die lange tijd syndicaal actief was binnen Boerenbond en nu aan de slag is op het kabinet Schauvliege – was ook Jannes al op jonge leeftijd syndicaal geëngageerd. Vanuit de Groene Kring (BB), manifesteerde hij zich tevens op internationaal vlak; aanvankelijk als ondervoorzitter van CEJA, de Europese koepel voor jonge land- en tuinbouwers. In juli laatstleden werd hij daar zelfs tot voorzitter verkozen.
Binnen de VPOV daarentegen krijgt hij een allesbehalve syndicale functie. VPOV is – en dit kan niet genoeg benadrukt en herhaald worden – dan ook geen syndicaat. “Ik werd aangeworven als kennismedewerker en ledenwerver”, antwoordt Jannes op onze vraag naar zijn job-omschrijving.
Hij krijgt een tweeledig takenpakket. “Enerzijds is de bedoeling dat ik varkenshouders weet te overtuigen van het belang van de benchmarking en de meerwaarde ervan voor hun eigen bedrijf. Anderzijds wordt er van mij ook verwacht dat ik duiding kan geven bij de informatie die in de VPOV-rapporten en -communicaties zit”, zegt de jonge man. “Vaak laten enkel individuele gesprekken toe hier de nodige accenten te leggen. En dit dus zowel met bestaande leden als kandidaat-leden.”
De namen van zijn prospecten zal Jannes in de eerste plaats via de raad van bestuur toegespeeld krijgen. “Maar ik zal ook telefonisch tot een aantal afspraken proberen te komen. Doel is eens op een rustig moment met geïnteresseerde boeren aan tafel te kunnen zitten.”
Jannes Maes is bereikbaar via e-mail: jannes.maes@vpov.be en/of gsm: 0478.03.74.65.
Bron: Varkensbedrijf editie september 2017