Naar aanleiding van het aantreffen door AVP-geïnfecteerde everzwijnen in de provincie Luxemburg, wordt vanop de faculteit Diergeneeskunde van de UGent met klem opgeroepen om de bioveiligheidsmaatregelen rigoureus toe te passen.
In het bijzonder de externe bioveiligheid, die richt zich op de contactpunten van het bedrijf met de buitenwereld en probeert te voorkomen dat ziekteverwekkers uw bedrijf binnenkomen of buitengaan moet nu strikt gehandhaafd worden.
“In de reeds geïnfecteerde landen is gebleken dat, met behulp van goede bioveiligheid, het mogelijk is het virus buiten de varkensbedrijven te houden, zelfs al is de everzwijnenpopulatie geïnfecteerd”, luidt het in de elektronische BiocheckUGent-nieuwsbrief van 14 september 2018.
De publicatie zet de belangrijkste maatregelen op een rijtje:
- Tracht zo weinig mogelijk dieren aan te kopen. Indien u toch dieren aankoopt, zorg ervoor dat u zeker weet dat de dieren van een veilige oorsprong komen.
- Beperk het aantal bezoekers tot een absoluut minimum en registreer ieder bezoek. Neem voor iedere bezoeker (en uzelf) minimaal de volgende maatregelen bij het betreden van de stallen:
- Gebruik gereinigde en ontsmette bedrijfslaarzen.
- Gebruik propere bedrijfskledij.
- Was uw handen.
- Wees bijzonder aandachtig voor alle transport van dieren en materiaal
- Zorg dat vrachtwagens voor afvoer van dieren steeds leeg en grondig gereinigd en ontsmet zijn.
- Zorg dat bij aanvoer van voeder en goederen de vrachtwagens bij voorkeur zo ver mogelijk van de stallen blijven.
- Zorg dat vrachtwagenchauffeurs geen toegang tot de dieren hebben.
- Indien u in een regio woont waar everzwijnen voorkomen zorg voor een goede omheining van uw bedrijf zodat everzwijnen nooit in de buurt van uw stallen kunnen komen.
- Zorg voor goede ongediertebestrijding en laat geen huisdieren in de stal.
- Vermijd elk mogelijk contact met levende of dode everzwijnen (bv jacht).
- Voeder nooit etensresten aan uw varkens.
- Meld alle verdachte symptomen (hoge koorts, lethargie, anorexie, onderhuidse bloedingen, verhoogde sterfte) meteen aan uw dierenarts.
Bron. BiocheckUGent-nieuwsbrief – 14 september 2018