Uit de monitoring van alle beschikbare oormerken door DGZ over de periode van 1 januari 2017 tot 31 december 2017 blijkt dat er 60 klachten genoteerd werden rond varkensoormerken. Dat is een verdubbeling t.o.v. de monitoring over het jaar 2016. De klachten gaan voornamelijk over het niet of niet tijdig leveren van bestellingen, gevolgd door verkeerde leveringen.
Marktverdeling
In 2017 kwamen er drie nieuwe varkensoormerken op de markt: het M2 oormerk van Merko en de MS Tag Gesloten en MS Tag Little Gesloten van Schippers. 59 procent van de markt behoort toe aan Schippers en ruim 35 procent aan Merko. De Porcitag-oormerken van Allflex en de Sanyfix-oormerken van Metagam zijn elk goed voor 3 procent van het marktaandeel.
De beslagoormerken zijn in drie verschillende verpakkingsvormen verkrijgbaar: op kaart, ketting/strip/automaat of los verpakt. Waar vroeger voornamelijk ‘op kaart’ werd besteld zien we dit de laatste monitoringjaren verschuiven naar ‘los’. In het huidige monitoringjaar worden de oormerken voor 46 procent los besteld, gevolgd door 39 procent op kaart en ongeveer 15 procent op ketting/strip/automaat.
Klachten niet in lijn met marktverdeling
Wanneer we enkel kijken naar de klachten betreffende beslagoormerken (dus zonder klachten voor leverancier HUT die enkel slachtclips levert) zien we dat ruim 59 procent van de klachten betrekking had op oormerken van Merko, gevolgd door Schippers met 32 procent van de klachten.
De oorzaak voor het grotere aandeel klachten bij Merko in dit monitoringjaar is gerelateerd aan de laattijdige leveringen begin 2017 door de verhuis van de firma en de uitputting van de voorraad oormerken in april 2017.
Met uw vragen over de monitoring van de kwaliteit van de oormerken kunt u terecht bij DGZ op tel. 078.05.05.23 of via e-mail: helpdesk@dgz.be.
Bron: DGZ – 26 oktober 2018