De Nederlandse autoriteiten hebben via het RASFF-systeem gemeld dat er vers vlees dat mogelijk besmet kan zijn met Salmonella goldcoast-bacteriën aan Belgische bedrijven is geleverd. In twee bedrijven werden inmiddels levensmiddelen geblokkeerd en er wordt een recall georganiseerd.
In België zijn er verschillende producenten en producten betrokken. In het geval van verwerkte vleesproducten heeft het FAVV de producenten gevraagd een risicobeoordeling in te dienen, omdat sommige behandelingen (zoals een verhittingsstap) salmonella zou kunnen elimineren.
Voor producten die een volledige eliminatiebehandeling voor salmonella hebben ondergaan worden er geen specifieke maatregelen genomen. In andere gevallen moeten de operatoren hun producten terughalen van bij de consument. Op dit moment moeten er twee operatoren hun producten terughalen.
– Terugroeping van het bedrijf Vleeswaren Peeters:
Salami 400 g van het merk « Le Césarin », lotnummers 21837 (THT: 04/12/2018) en 21838 (THT 11/12/2018), verkocht via de winkels van Lidl
Salamini 225 g zonder look, lotnummer: 21838 en THT: 12/12/2018, verkocht via de winkels van Delhaize
Notensalami Duo 2×75 g (lotnummer: 21837) en notensalami 225g (lotnummer: 21837), verdelen via andere distributiekanalen in België.
Alle informatie met betrekking tot de terugroeping van deze producten zijn beschikbaar op de website van het FAVV: https://www.favv.be/productterugroepingen/2018/2018-12-01.asp
– Terugroeping van het bedrijf Imperial Meat Products:
Jambon d’Ardenne gesneden van het merk Marcassou (THT: 04/12/2018 – 11/12/2018 – 20/12/2018 – 04/01/2019 en lotnummer: L004065 – 004071 – 004079 – 004092
Het product werd verdeeld via de verkooppunten van: Carrefour, Cora, Delhaize De Leeuw, Makro, Match & Colruyt Group in België.
Alle informatie met betrekking tot de terugroeping van deze producten zijn beschikbaar op de website van het FAVV: https://www.favv.be/productterugroepingen/2018/2018-12-01b.asp
Uit analyses bij de betrokken bedrijven is nog niet gebleken dat er producten gecontamineerd zijn en op basis van de cijfers van het wetenschappelijk instituut Sciensano zijn er – tot op heden – niet meer infecties door Salmonella vastgesteld in 2018, vergeleken met de vorige jaren. Een beperkte contaminatie kan evenwel niet uitgesloten worden.
Bron: FAVV – 1 december 2018