Zorgvuldig en minder gebruik van antibiotica in de veehouderij is van groot belang voor de volksgezondheid. De HyCare-methode heeft aangetoond dat het gebruik van antibiotica tot een minimum beperkt kan worden.
Alles draait om hygiëne en management
De betere resultaten worden bereikt door een optimale hygiëne en goed management. De HyCare-methode berust op vier pijlers. Het coaten van voeren en wanden, gedegen reinigen en desinfectie van de afdeling na iedere ronde, schoon drinkwater en effectieve ongediertebestrijding. De combinatie van deze factoren en de juiste werkmethode zorgen voor een kiemarme leefomgeving, waardoor minder antibiotica gebruikt hoeft te worden. De algehele diergezondheid is beter, waardoor de dieren ook beter presteren. HyCare is inmiddels op circa 70 bedrijven operationeel en wordt uitgerold door één vleesketen. Ook bij deze bedrijven zien we vergelijkbare goede resultaten.
Ervaring varkenshouder Dik van Veldhuizen
Dik van Veldhuizen is één van de eerste HyCare bedrijven. Hij heeft een vleesvarkensbedrijf met 2600 vleesvarkens. Dik had goede resultaten, maar wilde deze graag nog verbeteren en dat is gelukt met de HyCare-methode “Alles kiemvrij en schoon werken werkt prettig. Daarnaast is de gezondheid van de varkens er goed op vooruit gegaan. Het uitvalspercentage en antibioticagebruik zijn gedaald. De varkens zijn vitaler en de groei is met 100 gram gestegen. Dit zijn hele positieve resultaten. De begeleiding vanuit MS Schippers is ook heel goed en onder aan de streep levert het geld op, aldus Dik van Veldhuizen”.
Bekijk hier de film (klik https://www.youtube.com/watch?v=r7Cg5lJvfoc). Meer lezen over HyCare, klik dan hier (https://www.schippers.be/nl/concepts/hycare-c5500/).