Per 1 maart telde het FAVV 619 door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle, alweer 69 stuks meer dan op 22 februari 2019.
Er blijven dus maar gevallen bijkomen. Met een stijging van 69 stuks (tegenover 55 vorige week) op amper één week tijd, lijkt het wel alsof de negatieve evolutie nog versnelt. Er is dus nog geen enkele reden tot optimisme wat het indijken van AVP in Wallonië betreft. Een ongemakkelijke waarheid, maar het is niet anders.
Op het nieuwsfront bleef het afgelopen week kalm inzake AVP. Vanwege FEBEV, de beroepsfederatie van de Belgische vlees, was er een hoopgevend bericht. Na het bezoek van een Europese delegatie aan China kon België – samen met Nederland, Duitsland, Denemarken en Frankrijk – een zogenaamd ‘memorandum of understandig’ afsluiten met de Chinese autoriteiten in Beijing. Dat behelst afspraken rond kennisuitwisseling aangaande AVP en de bestrijding van het virus, maar ook over de ontwikkeling van een vaccin.
Fundamenteel is tevens dat de overeenkomst voorziet in de standaarden van de OIE, de wereldorganisatie voor diergezondheid, betreffende de regionalisering en het onderscheid tussen wilde zwijnen en gedomesticeerde varkens. Aldus kan voorkomen worden dat bij een uitbraak beperkt tot Wallonië er geen varkensvlees meer vanuit Vlaanderen geëxporteerd mag worden. En ook, dat er voor de varkenshouderij geen probleem is zolang het AVP-virus zich enkel bij wilde zwijnen manifesteert.
Probleem blijft wel dat de afspraken van het memorandum niet bindend zijn. Toch verklaarde de Belgische delegatie na afloop te hopen dat de export van varkensvlees naar China ‘binnen het jaar’ hernomen kan worden.