Boehringer Ingelheim heeft een participatie verworven in SoundTalks NV. Deze Belgische onderneming heeft een digitaal monitoringinstrument ontwikkeld dat tot doel heeft de gezondheid van varkens te verbeteren en varkenshouders te helpen om efficiënter te werken.
Boehringer Ingelheim plant een proefprogramma met het innovatieve SoundTalks-systeem in zorgvuldig geselecteerde varkensstallen. Het doel is de kracht van digitale innovatie en technologische verandering in te zetten om mogelijke ademhalingsproblemen bij varkens snel op te sporen.
Innovatie binnen dierengezondheid
“We zijn er trots op dat we samen met SoundTalks NV een innovatieve oplossing kunnen bieden aan producenten van varkensvlees. Technologische innovatie transformeert de diergezondheidssector en we willen er alles aan doen om oplossingen te ontwikkelen die dierenartsen en uiteindelijk ook veehouders zullen helpen”, zegt Rolf-Dieter Günther, hoofd Diagnostiek & Monitoring van de divisie Animal Health Business Unit van Boehringer Ingelheim. Dit familiebedrijf, opgericht in 1885, telt inmiddels meer dan 50.000 werknemers. Ruim 10.000 daarvan zijn actief binnen Animal Health. De farmaceut claimt het tweede grootste bedrijf ter wereld te zijn op vlak van diergezondheid. Boehringer Ingelheim streeft ernaar dierenwelzijn te bevorderen door een uitgebreide portfolio van geavanceerde, preventieve gezondheidszorgproducten en diensten.
Spin-off van KU Leuven
SoundTalks NV is een Belgisch technologie-gedreven spin-off in 2011 ontstaan uit een samenwerking tussen de KU Leuven en de Universiteit van Milaan. SoundTalks NV zet zich in voor de verbetering van de diergezondheid en het dierwelzijn evenals van de efficiëntie in de dierlijke productieketen door het leveren van innovatieve geautomatiseerde monitoringoplossingen voor de wereldwijde markt.
“We zijn erg blij met deze samenwerking”, reageert Dries Berckmans, ceo van SoundTalks. “Onze bedrijven delen een passie voor innovatieve oplossingen, technologie en diergezondheid. Dit is nog maar het begin van een zeer boeiende samenwerking.”
Varkenshoest analyseren
Het SoundTalks-systeem draait om een digitale microfoon die het hoesten van varkens opneemt. De techniek is gebaseerd op een algoritme om het hoesten te onderscheiden van andere geluiden in een varkensstal. Het detecteert zo een toename van het hoesten, wat kan wijzen op ademhalingsklachten. Het systeem stelt varkenshouders en dierenartsen in staat om sneller in te grijpen en stalen te nemen om een diagnose te verkrijgen.
Boehringer Ingelheim is van plan om het SoundTalks-systeem dit voorjaar te installeren in zorgvuldig uitgekozen varkensstallen in de VS en in andere belangrijke varkensmarkten in een proefprogramma.
Versnelde diagnose
Hoest kan voorkomen bij verschillende infectieuze luchtwegaandoeningen, veroorzaakt door o.a. de bacterie Mycoplasma hyopneumoniae en Actinobacillus Pleuropneumoniae (APP), het PRRS-virus (Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom) of griepvirus. In de varkensstallen hangen digitale microfoons die doorlopend detecteren welke geluiden de dieren maken. Het systeem kan detecteren op welk moment het hoesten begint en hoe de hoest door de stal gaat. Op die manier kunnen ademhalingsproblemen snel en efficiënt vastgesteld worden en kan de dierenarts tijdig gecontacteerd worden om diagnostiek uit te voeren en eventueel een behandeling op te laten starten.
Vermindering antibioticagebruik
De aanwezigheid van hoest leidt steeds tot economische verliezen. De dieren hebben minder eetlust en zullen minder snel groeien. Ook het instellen van een behandeling kost geld. Hoe eerder een behandeling kan starten, hoe beperkter de gevolgen van een infectie zullen zijn. De varkens gaan minder hevig hoesten en blijven beter eten. Als gevolg zal een eventuele toename in het aantal dagen in de afmest beperkt blijven. Ook is het door het vroeg stellen van een diagnose beter te achterhalen welke kiem het hoesten veroorzaakt heeft. Het wordt duidelijk welke dieren ziek zijn en welke niet. Aldus kunnen enkel de zieke dieren antibiotica krijgen.
De hoestmonitor is dus een hulpmiddel om sneller en efficiënter in te grijpen. De techniek kan bijgevolg het preventief gebruik van antibiotica bij varkens terugdringen. Dit komt ook het welzijn van het dier ten goede.
Bron: Boehringer Ingelheim – 6 april 2019