De maand mei was een zeer rustige maand met stabiele varkensprijzen en dito grondstoffen/voerprijzen. Zo blijkt uit de ontwikkeling van de opbrengst-voerkostratio’s, de maatstaf die het vakblad Varkensbedrijf sinds januari 2009 hanteert als conjunctuurbarometer.
De situatie in China wordt er tot op vandaag niet beter op. Het tekort aan varkensvlees is enorm maar tegelijk zien we dat de vraag naar edele stukken van het varken afneemt wegens te duur. De prijzen zijn zo hoog dat ze niet méér willen betalen dan momenteel het geval is. We voelen ook op de thuismarkt dat er een halt is geroepen aan de prijsstijgingen. De varkensprijs in Duitsland verhoogde met 5 cent maar de slachterijen weigerden te volgen.
Echter, dit heeft meer te maken met het niet kunnen bijbenen van de vleesindustrie dan met een verminderde vraag. Enkel door de verminderde vraag naar edele stukken vanuit China is het tijdelijk moeilijker om deze binnen Europa te slijten. Maar blijkbaar is dit een tijdelijk fenomeen. De varkens zijn nog zeer gewild en geen enkele slachterij wil lege haken.
Maar aan de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF te zien is niet iedereen gelukkig met de hausse in de prijzen. Voor de vleesvarkenshouders is het wel leuk om dure varkens te verkopen maar nu moeten er biggen in de plaats komen van bijna 60 euro. Zoals vorige maand gesteld zijn de huidige prijzen niet abnormaal hoog in verhouding tot de gerealiseerde marge. De zesmaands marge komt nauwelijks boven het nulpunt uit voor de OVR-ZEUGENBEDRIJF en is nog steeds rood gekleurd voor de andere bedrijven.
Enigszins verontrustend is wel dat er in Polen op 2 zeer grote varkensbedrijven AVP is vastgesteld. Waakzaamheid blijft dus geboden.
Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer mei 2019
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf editie juni 2019