Immunocastraten voederen met een laag energetisch voeder in de derde fase, vermindert de smakelijkheid van het vlees. Dat blijkt uit onderzoek van ILVO.
De verschillen in smaak, geur en waterhoudend vermogen tussen bargen en immunocastraten werden groter op het laag energetisch voeder. Het hoog energetisch voeder zorgde er bij de immunocastraten voor dat de vlees- en karkaseigenschappen dichter bij deze van de bargen komen te liggen, wat de smakelijkheid ten goede komt. Bovendien is de voederconversie en de groei van immunocastraten op het hoog energetisch voeder beter dan op laag energetisch voeder, wat beide voordelig is voor de varkenshouder.
De proefopzet waarmee ILVO werkte, bestond uit 4 groepen, namelijk bargen en immunocastraten (n=30) die werden verdeeld over hoog energetisch en laag energetisch voeder in de derde vleesvarkensfase.
Verschil karkassamenstelling
Bij de immunocastraten beïnvloedde het voeder de karkassamenstelling. De immunocastraten die hoog energetisch voeder kregen, hadden een lager vleespercentage en een hogere spekdikte dan de immunocastraten op laag energetisch voeder. De extra energie in het voeder werd dus omgezet naar meer vetaanzet bij de immunocastraten. De verdeling van de verschillende deelstukken in het karkas werd niet beïnvloed door het voeder.
Minder baksmaak en bakgeur, meer varkensgeur en varkenssmaak
Elk vleesstaal werd door 6 ILVO-experten beoordeeld op gebied van geur, smaak, malsheid, sappigheid en algemene smakelijkheid. Op het laag energetisch voeder had het vlees van immunocastraten een minder uitgesproken bakgeur en baksmaak, maar een meer uitgesproken varkensgeur, varkenssmaak en berensmaak dan het vlees van de bargen. Bakgeur en baksmaak wordt door het merendeel van de experten als positief ervaren terwijl varkensgeur, varkenssmaak en berensmaak als minder aangenaam wordt ervaren. Op het laag energetisch voeder had het vlees van immunocastraten dan ook een lagere algemene smakelijkheid dan het vlees van de bargen terwijl op het hoog energetisch voeder er geen verschil was voor al deze smaakparameters.
Lees het volledige artikel hier
(bron: ILVO)