Uit de resultaten van het Veepeiler-project ‘Kreupelheid bij vleesvarkens’ blijkt dat de impact van de Mycoplasma-kiemen wellicht niet te onderschatten valt. Vooral opvallend is de veelvoudige detectie van Mycoplasma hyosynoviae. Een eenduidige oorzaak van de kreupelheidsproblematiek is echter nog niet gevonden.
Bij vleesvarkens op Vlaamse bedrijven worden vaak aandoeningen zoals artritis, stijfheid, kreupelheid (locomotorische aandoeningen) gemeld. Deze aandoeningen kunnen veroorzaakt worden door verschillende bacteriën, door trauma of stofwisselingsproblemen. Tot nu toe werden de belangrijkste oorzaken van locomotorische aandoeningen op Vlaamse varkensbedrijven niet beschreven. Daarom startte Veepeiler Varken een project.
In de periode van juni 2018 tot juni 2019 werden 7 bedrijven opgevolgd. De problematiek op deze bedrijven startte bij dieren die 13 à 14 weken oud waren. Het geslacht bleek geen rol te spelen: de veehouders gaven aan dat ze geen verschil merkten tussen zeugen, beren en bargen. Verder was er heel wat variatie tussen de bedrijven. Op sommige bedrijven zag men vooral kreupelheid op de voorpoten, bij andere was er dan weer stijfheid op de achterpoten. Ook elementen als huisvesting en bezettingsdichtheid verschilden van bedrijf tot bedrijf en soms zelfs tussen verschillende stallen op één bedrijf.
De deelnemende bedrijven lieten elk een aantal dieren die acuut kreupel en niet-behandeld waren onderzoeken. In totaal voerde DGZ op 25 dieren een uitgebreide autopsie uit. Eerst werden alle gewrichten met het blote oog beoordeeld: bij 40 werden zichtbare abnormaliteiten gevonden.
Er werden maar liefst 204 microscopische onderzoeken op botweefsels (histologie) uitgevoerd. Bij 11 van de 25 onderzochte varkens werden histologische afwijkingen vastgesteld, en op ieder bedrijf was er minstens één dier met afwijkingen aan het botweefsel.
Tijdens de autopsies werden ook swabs verzameld van de gewrichten. Deze swabs werden bacteriologisch onderzocht waarbij getracht werd bacteriën te kweken (cultuur). De cultuur was vaak negatief. Van de 42 onderzochte gewrichten werd in 7 gevallen een kiem geïsoleerd, bij 5 daarvan was het gewricht ook zichtbaar aangetast.
Op de verzamelde swabs werd ook gezocht naar genetisch materiaal met behulp van PCR (polymerase kettingreactie). Zo werd gekeken naar Mycoplasma hyosynoviae (MS), Mycoplasma hyorhinis (MR) en Haemophilus parasuis (HP, Glässer) en de bijhorende virulentiefactor vtaA10. Deze zijn namelijk moeilijk of niet te kweken. In totaal werden er 138 PCR’s uitgevoerd waarvan in 29 procent genetisch materiaal gedetecteerd werd. Haemophilus parasuis en vtaA10 werden zelden teruggevonden (respectievelijk 13,0% en 4,3%). Mycoplasma hyosynoviae werd gevonden bij de helft van de onderzochte swabs en op alle deelnemende, op één na, bedrijven. Mycoplasma hyorhinis kwam in 17,4 procent van de gewrichten voor.
Voor meer details en figuren van de resultaten klik Kreupelheid bij Vlaamse vleesvarkens
Bron: Caroline Bonckaert – DGZ 18 oktober 2019