Zes Vlaamse varkenshouders stapten van september 2017 tot augustus 2019 in een zogenaamde ‘operationele groep’ rond antibioticareductie onder begeleiding van het Innovatiesteunpunt van BB, DGZ en ILVO. Op regelmatige tijdstippen kwam de groep samen om te discussiëren en elkaar te inspireren. Volgens een mededeling van Boerenbond is deze groep nu klaar om ook de andere varkenshouders te inspireren en adviseren.
De operationele groep ‘Koppelen van antibioticareductie aan kostprijsmanaging’ ging al in september 2017 van start. DGZ bezocht de deelnemende bedrijven en voerde een bio-check uit. Dit is een risico-gebaseerd scoringssysteem om de kwaliteit van de bioveiligheid op bedrijven op een wetenschappelijke en onafhankelijke manier te evalueren. Ook de gezondheidsstatus van het bedrijf werd in beeld gebracht en het resultaat van de reiniging werd geëvalueerd door afdrukplaatjes te onderzoeken in het labo. Daarop konden de varkenshouders met een persoonlijk adviesverslag aan de slag.
De varkenshouders kennen de gezondheidskost op hun bedrijf uit hun bedrijfseconomische boekhouding. Binnen het project werd hieruit de antibioticakost gedestilleerd. Gezien de korte looptijd van het project, waren effecten van managementaanpassingen moeilijk merkbaar. Toch werd het als waardevol beschouwd om de kost eens uitgesplitst te zien. Varkenshouder Marc Marchal getuigt: “Ik ga heel bewust om met antibiotica. In de cijfers was er een daling te zien in boekjaar 2018 t.o.v. 2017. Het is leuk om het resultaat van mijn inspanning terug te zien in de cijfers.”
De varkenshouders vonden het interessant om een onafhankelijk partij op hun bedrijf te hebben. Bart De Baerdemaeker (op de foto) getuigt: “Het was interessant om ons bedrijf eens te laten doorlichten. Zo word je gewapend tegen bedrijfsblindheid”.
Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door UGent toont aan dat betere bioveiligheid en inzetten op vaccinaties in combinatie met coaching het antibioticagebruik kan laten dalen zonder dat het bedrijfsresultaat hier onder lijdt. “Een goede opvolging samen met de bedrijfsdierenarts is zeer belangrijk om tot goede resultaten te komen,” beaamt Tamara Vandersmissen van DGZ.
Varkenshouders die hun antibioticagebruik nog verder willen reduceren, wordt aangeraden zich te laten adviseren door hun bedrijfsdierenarts, DGZ of gespecialiseerde consulenten.
Ze kunnen zich ook laten inspireren door de verhalen van de deelnemers op www.boerenbond.be/actualiteit/varkenshouders-inspireren-elkaar-rond-antibioticareductie.
Bron: naar Boerenbond – 5 november 2019