Met 4.259 everzwijnen gecontroleerd blijft de teller van het aantal positief op AVP-geteste everzwijnen per 25 november status quo op 829 stuks.
Inmiddels is er discussie of er geteld moet worden met de overlijdensdatum van het laatst gevonden everzwijn (21 oktober) dan wel met de datum waarop het laatste AVP-positieve kadaver gedetecteerd is. Naarmate er bij de opkuis van de regio nog meer kadavers gevonden worden kan dat natuurlijk een groot verschil maken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Afgelopen week was er tevens een melding van een heropflakkering van Afrikaanse varkenspest in Polen. Dierenartsen hadden het over 20 everzwijnen in Lubusz, een provincie die grenst aan Duitsland, die gestorven zouden zijn als gevolg van het AVP-virus.
Nog afgelopen week heeft de Belgian Meat Office, dat instaat voor de promotie van ons Belgisch vlees in het buitenland en opereert onder de koepel van VLAM, samen met het voedselagentschap FAVV, Boerenbond, FEBEV en de China Meat Association, tijdens de economische missie in China onder leiding van prinses Astrid het seminarie ‘How disease control keeps African Swine Fever out of the Belgian stables’ georganiseerd.
Het seminarie gaf volgens de mededeling ‘een klare kijk op de dagdagelijkse inspanningen van de sector om aan de hoogste bioveiligheidsnormen te voldoen en op de extra inspanningen die België leverde na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen. Doel is om bij te dragen aan het heropenen van de markt voor varkensvlees, rundvlees en pluimveevlees’.
Als besluit luidde het dat ‘hierin belangrijke stappen zijn gezet tijdens de missie en ook in de toekomst zal hier nog verder op ingezet moeten worden.’ Versta, er verandert voorlopig niks aan het embargo ten aanzien van Belgisch varkensvlees.