Volgens de laatste update (19.10.2018) door het FAVV gepubliceerd werd er sinds 13 september 2018 bij 98 everzwijnen aangetroffen in de regio van Etalle Afrikaanse varkenspest gedetecteerd. Dat zijn toch weer 25-gevallen meer in één week tijd.
Alles samen werden inmiddels 188 kadavers van everzwijnen geanalyseerd, 157 binnen de 63.000 ha grote veiligheidsperimeter. Goed nieuws is dat de besmetting nog steeds beperkt blijft tot de afgebakende zone en dus dat er verder geen bijkomende varkensbedrijven moeten worden geruimd. Het gros van de meeste besmette dieren werd aangetroffen in de dorpjes Buzenol (Etalle), Ethe (Virton) en in het militaire domein Lagland bij Aarlen.
Ook vanwege het handelsfront was er afgelopen week goed nieuws. Zo werd per 16 oktober bekend dat India zijn embargo op Belgisch varkensvlees heeft opgeheven. In week 41 had Maleisië in deze al het goede voorbeeld gegeven. Nu staat India slechts voor één procent van de uitvoer aan Belgisch varkensvlees, maar toch… het goede nieuws kan de andere bestemmingen die alsnog import vanuit ons land weigeren allicht milder stemmen. Toch moet duidelijk zijn dat de heropenstelling van markten zoals China, Japan en Korea, veel meer tijd zal vragen. Zoveel maakte Febev ons duidelijk. Ter herinnering hierbij andermaal de link naar het interview met de gedelegeerd bestuurder. Michael Gore (Febev) over vlees in transit, stocks en gesloten grenzen
Tegenover een journalist van de Waalse krant L’Avenir verklaarde federaal minister van Landbouw Ducarme begin deze week dat er door de federale regering 800.000 tot 1 miljoen euro vrijgemaakt zal worden om de bedrijfsleiders van de geruimde varkensbedrijven te vergoeden. Die fondsen zouden nog voor Kerstmis uitbetaald worden.