Volgens de jongste FAVV-update (van 28.11.2018) beschikbaar bij het afsluiten van werkweek 48 werden inmiddels 184 everzwijnen in de regio van Etalle ontdekt met Afrikaanse varkenspest. Het aantal AVP-infecties onder de evers blijft dus nog steeds stijgen.
Grootste nieuws van afgelopen week (op 23 november) in het AVP-dossier is zonder twijfel de herdefiniëring van de besmette zone na een besluit van de Europese Commissie. Zoals eerder gemeld is er, conform de Europese wetgeving, voortaan sprake van zone I en zone II (zie kaart).
Daarbij is de zone II – die overeenkomt met voormalige kern- en bufferzone – de hoogrisicozone.
De zone I, waar het risico lager is, werd opgedeeld in een zuidelijk en noordelijk segment. Het zuiden is een zogenaamde ‘versterkte observatiezone’. In het noorden werd de bestaande ‘besmette zone’ uitgebreid met een nieuwe ‘bewakingszone’. Op de 16 varkensbedrijven die in laatstgenoemde zone liggen zullen de varkens niet geruimd worden. Er worden wel bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen.
Nog deze week (op dinsdag 22 november meer bepaald) besliste Waals minister van Landbouw Collin dat de Waalse everzwijnpopulatie binnen 2 jaar tot de helft gereduceerd moet worden. Daartoe moeten in januari en februari 2019 minstens drie collectieve jachtdagen georganiseerd worden.
Dat is ‘te laat en te weinig’ volgens het FWA, de Waalse landbouworganisatie, die dan ook prompt van zich liet horen en op woensdag ruim 100 landbouwers wist te mobiliseren voor een manifestatie in Namen voor het kabinet van de minister.
Ze kregen daarbij ook steun vanuit Vlaanderen. Een delegatie van het ABS sloot zich aan bij het protest en riep de Vlaamse overheid op een ‘actieplan’ om de everzwijnpopulatie in te perken af te kondigen.