Op 14 februari 2019 werd een everzwijn dood aangetroffen in het noorden van de huidige Zone I (verhoogde waakzaamheidszone van het Waals Gewest), tussen de dorpen Mellier en Les Fossés. Per 17 februari is bevestigd dat dit geval besmet is met Afrikaanse varkenspest. De Europese zones I (Europese bufferzone) en II (besmette zone) moeten worden aangepast.
In een persmededeling van het FAVV en het Waals Gewest luidt het dat de overheid ‘begin deze week’ – week 7 dus – een voorstel zal doen aan de Europese Commissie. Benadrukt wordt dat dit voorstel geen gevolgen zal hebben voor de varkensbedrijven.
Per 15 februari telde het FAVV 494 door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle, alweer 55 stuks meer dan op 8 februari 2019.
Afgelopen week werd in het gerechtelijk onderzoek naar de ontdekking van Afrikaanse varkenpest in België, de aanhouding van één van de verdachten met een maand verlengd. Het onderzoek focust zich op het vermoeden dat er in de lente van 2018 everzwijnen uit oostelijk Europa in de regio van Etalle zijn uitgezet. Die zouden het AVP-virus meegebracht hebben.
Goed nieuws afgelopen week was de versoepeling van het verzamelverbod voor varkens. Zoals gemeld in een extra AVP-update is het laden van varkens van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig voor vervoer naar het slachthuis sinds 14 februari 2019 terug toegelaten in België.
In Duitsland werden de draaiboeken voor Afrikaanse varkenspest nu ook herzien. Er wordt werk gemaakt van het informeren van zowel jagers als gewone burgers. En er zou een actieplan klaar liggen dat onmiddellijk in werking kan gesteld worden bij een AVP-uitbraak. Het luidt dat er vier crisisteams paraat staan.