Inagro en de Provincie West-Vlaanderen nodigen alle (West-)Vlaamse varkenshouders uit voor de tweede editie van de jaarlijkse studiedag van de VarkensAcademie op vrijdag 27 november 2015.
Het programma focust op het optimaliseren van de bedrijfsvoering: efficiënt, opbrengstmaximaliserend en kostenreducerend werken, zonder duurzaamheid en diervriendelijkheid uit het oog te verliezen.
In de voormiddag komt een spreker uit de slachthuissector aan het woord over de invloed van het type varken op de commerciële perspectieven voor de Belgische vleessector. Daarbij aansluitend legt Chris Dhondt (Vlaamse Piétrain Fokkerij vzw) uit hoe je als varkenshouder zelf de kwaliteit van je vleesvarkens kan opvolgen.
In de namiddag is er een uitgebreid keuzeprogramma:
- Maarten Ceyssens (zaakvoerder Yumax Consulting Group en redactiemedewerker van het vakblad Varkensbedrijf) gaat in op het belang van voeder als kritische factor voor een optimaal rendement;
- Ellen De Jong van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zal meer uitleg geven over aanpak en monitoring van PRRS;
- Tine Degroote (energiespecialist Inagro) verzorgt een infosessie over energiebesparing in de zeugenhouderij;
- Tijl Vanmeenen (INVE België) komt uitleggen hoe je de valkuilen rond spenen kunt omzeilen met voeding en management;
- Jeroen Dewulf (Universiteit Gent) vertelt hoe je beter kan produceren met minder antibiotica;
Als laatste thema is er een toelichting over de belangrijkste kengetallen voor evaluatie van de bedrijfsvoering door Isabelle Degezelle (Vives). Hier is een demo aan gekoppeld met hulpmiddelen om deze kengetallen te registreren, onder leiding van het Departement Landbouw&Visserij. Diverse firma’s stellen toestellen voor.
Alle West-Vlaamse varkenshouders krijgen begin november hun persoonlijke uitnodiging in de bus. Omtrent die tijd zal men zich ook via de Inagro-website (www.inagro.be) kunnen inschrijven voor de studiedag.