De Vlaamse regering heeft op vrijdag 17 februari 2017 een inrichtingsnota voor ‘oranje’ landbouwbedrijven goedgekeurd.
Zoals eerder gemeld wordt er aan een programmatische stikstofaanpak (PAS) gewerkt. In januari 2015 keurde de Vlaamse regering een herstructureringsprogramma ‘rode’ landbouwbedrijven goed. Nu is ook voor de zogenaamde ‘oranje’ landbouwbedrijven, die – althans volgens de PAS-bepalingen – tussen de 5 en 50 procent bijdragen aan de kritische depositiewaarde van stikstof in een habitat, een programma goedgekeurd. Volgens een mededeling van het kabinet van minister Schauvliege gaat het op dit ogenblik in Vlaanderen om ongeveer 550 landbouwbedrijven.
Wanneer deze landbouwbedrijven door de stikstofproblematiek niet (her)vergunbaar zijn, kunnen zij een beroep doen op flankerend beleid. Daaraan gaat een verplicht bedrijfsadvies door een erkend en onafhankelijk expert vooraf. De expert beoordeelt de technologische reductie-investeringen, de heroriëntering en de herstructurering van het bedrijf en houdt rekening met economische, sociale en ecologische factoren.
Indien de landbouwer dat wenst, kan vervolgens worden overgegaan tot:
- bedrijfsaanpassingen;
- bedrijfsbegeleiding;
- bedrijfsverplaatsing;
- bedrijfsbeëindiging;
- koopplicht.
De Vlaamse overheid financiert de voorkeursoptie die uit het onafhankelijk bedrijfsadvies naar voren is gekomen. Het budget hiervoor was reeds eerder in de Vlaamse begroting voorzien.
Deze flankerende instrumenten treden in werking vanaf uiterlijk 1 juli 2017, samen met een verfijnd significantiekader voor ammoniak dat eveneens door de Vlaamse regering werd goedgekeurd.
Bron: Kabinet minister Joke Schauvliege – 17 februari 2017