In 2012 reikte de Mestbank mestverwerkingscertificaten (MVC) uit voor 34,3 miljoen kg stikstof. Dat zijn 13% meer MVC dan in 2011. De positieve tendens van de voorbije jaren, zet zich dus onverminderd voort.
Eind mei kende de Mestbank aan 134 mestverwerkers en 136 landbouwers mestverwerkingscertificaten voor 2012 toe. Eerder kregen 841 landbouwers al MVC voor de export van ruwe mest in 2012. Per kilogram stikstof die verwerkt of geëxporteerd wordt, kent de Mestbank één MVC toe.
De sterkste groei is op te tekenen bij de export van onbehandelde mest. Die export steeg globaal met 18% tot 7,2 miljoen kg stikstof. Van die 7,2 miljoen kg stikstof is er 5,6 miljoen kg stikstof (78%) afkomstig van pluimveemest. Pluimveemest blijft de belangrijkste mestsoort die onbehandeld geëxporteerd wordt.
Toch is het de export van onbehandelde niet-pluimveemest, voornamelijk varkensmest, die vorig jaar relatief gezien het sterkst steeg. In 2012 werd meer dan 1 miljoen kg extra stikstof afkomstig van onbehandelde niet-pluimveemest geëxporteerd dan in 2011 (1,6 miljoen kg stikstof in 2012 tegenover 571.000 kg stikstof in 2011). Vlaanderen exporteerde vooral opvallend meer onbehandelde mest naar Nederland.
Bijna de helft van de mestverwerking gebeurt door de dunne fractie van mest biologisch te behandelen. In 86 biologieën werd in 2012 in totaal 15,8 miljoen kg stikstof via die techniek verwerkt tot onschadelijk stikstofgas, een stijging met 15% tegenover vorig jaar. De export van behandelde mest (bv. na vergisting, compostering of droging) steeg in 2012 met 7%, tot 11,1 miljoen kg stikstof. Daarnaast verwerkten landbouwers in hun stallen zelf 270.000 kg stikstof met behulp van een zure luchtwasser, waarbij ammoniumsulfaat (een kunstmeststof) wordt geproduceerd of met een biologische luchtwasser met nabehandeling.
Landbouwers kunnen mestverwerkingscertificaten gebruiken om te voldoen aan de mestverwerkingsplicht. Een bedrijf dat een “bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking” of een “overname van nutriëntenemissierechten mits mestverwerking” aanvraagt, moet met MVC bewijzen dat het voldoende extra mest heeft verwerkt.
Al enkele jaren kunnen de mestverwerkingscertificaten online verhandeld worden. Sinds vorig jaar is het MVC-loket bovendien geïntegreerd in het e-loket van de Mestbank. Via dat loket kunnen landbouwers en mestverwerkers online hun aangifte indienen, burenregelingen registreren en raadplegen, hun mestbalans berekenen. Ze kunnen er ook op elk moment de stand van hun MVC-rekening raadplegen en MVC verhandelen.