Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel is op ronde langs allerlei landbouwbedrijven. Op donderdag 11 april 2019 bezocht hij in Pittem het St Amandshof, het varkensbedrijf dat zich in september vorig jaar in de kijker werkte met de ingebruikname van een wroetstal die tegelijk kijkstal is.
Niet toevallig kenmerken de adressen die Van den Heuvel langsloopt zich door ‘innovatief ondernemen’. Dat is overigens al langer dan vorig jaar september (toen de scharrelstal officieel geopend werd) het credo van Lieven Lafaut en Tania De Roo, de zaakvoerders het St. Amandshof. Sinds 11 jaar intussen verwerkt dit bedrijf alle eigen geproduceerde varkensmest middels een mestverwerkingsinstallatie, een zogenaamde ‘biologie’, waaraan ook een hectare rietvelden verbonden is. Resultaat: de dikke fractie wordt na compostering (door een extern bedrijf) naar Frankrijk geëxporteerd, de dunne fractie wordt in de ‘constructed wetlands’ tot loosbaar water herleid.
Bijna 17 jaar geleden vormde dit gezin het rundveebedrijf van de ouders van Tania om tot een varkensbedrijf. Al die tijd werd er vernieuwd met als doel volop in te zetten op respect voor de omgeving, een verhoogd dierenwelzijn en een betaalbare en dus haalbare duurzame productiewijze.
Zo werden er onder meer ook zonnepanelen geïnstalleerd; werd er gekozen voor de exploitatie van de kruising van gangbare genetica met een apart varkensras (het Gasconne-varken) met een vleestextuur met meer vet, de eigen vermarkting via een aantal distributeurs en, als kers op de taart, de bouw van een scharrelstal waarin 320 varkens elk over een volle vierkante meter strooiseloppervlakte beschikken om te wroeten. De stal is tegelijk kijkstal. Langs een zijdeur kan iedereen die dit wenst 24 uur per dag van achter een groot glasraam zien hoe goed de Belgasconne-varkens het wel hebben.
Collega Hilde De Wachter maakte bij de opening een meer gedetailleerd verslag van de nieuwbouwstal. Om het volledige verhaal te herlezen klik Nieuwe scharrelstal voor varkens heeft geen geheimen
Van defensief naar offensief
“Er zijn heel wat uitdagingen in de sector. Momenteel zit de landbouw in de defensieve hoek. Dit moet een beetje meer de offensieve stijl worden van de Vlaamse land- en tuinbouw”, stelde minister Koen Van den Heuvel na de gesmaakte rondleiding op het St. Amandshof. “Als landbouwsector moeten we meer tonen dat ook wij innovatief en duurzaam bezig zijn. Het is belangrijk dat we op een positieve offensieve manier in het leven blijven staan.”
De minister maakte van de persaandacht gebruik om in dit verband overigens ook het ILVO nog eens te prijzen. “Met het ILVO hebben we in Vlaanderen een fantastisch instituut waar nu ook bijvoorbeeld wordt ingezet op methaanreductie”, aldus Van den Heuvel. “Het zijn niet alleen de coureurs en de voetballers die de juiste voeding moeten krijgen en het juiste voedingsevenwicht moeten zoeken, ook de veehouderij is daar fel mee bezig. Kwestie van het welzijn van de dieren te maximaliseren en tegelijk (vooral voor rundvee dan, red.) de methaanuitstoot te beperken.”
Door de collega’s aangesproken over de Afrikaanse varkenpest-crisis en meer bepaald over de Waalse beslissing om een deel van de bossen in de afgebakende zone terug open te stellen, verklaarde Koen Van den Heuvel: “We gaan onze Waalse collega’s blijvend onder druk zetten om verder maatregelen te nemen zodat het besmette gebied niet uitbreidt.”