Dat belooft althans Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, in een persbericht. De momenteel noodlijdende varkenssector wordt ondersteund met 2,88 miljoen euro extra middelen.
Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg op 13 september 2018 kampen de varkenshouders in Vlaanderen met aanhoudende financiële problemen. De prijzen die zij ontvangen voor hun varkensvlees zijn fors gedaald, in tegenstelling tot de vaste kosten voor onder andere veevoeder, energie en kredietaflossingen die constant blijven. Nochtans is geen uitbraak van Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Vlaanderen.
Het financiële verlies van de varkenshouders loopt inmiddels op tot 1 à 1,5 miljoen euro per week. Voor een aantal bedrijven is de situatie zelfs precair geworden.
Joke Schauvliege: “Bijkomende maatregelen zijn nodig om de liquiditeitspositie van deze bedrijven te verbeteren. Naast ondersteuning voor landbouwers die extra investeren in bioveiligheidsmaatregelen, maak ik 2,88 miljoen euro vrij: ik neem een substantieel deel over van het jaarlijks abonnementsgeld dat de varkenshouders betalen aan Rendac voor de ophaling en verwerking van krengen.”
De varkenshouders zullen eerstdaags automatisch een creditnota ontvangen van Rendac. De minister doet tegelijk een oproep aan Europees Commissaris voor Landbouwbeleid, aan de financiële instellingen en aan alle schakels in de agrovoedingsketen om de varkenshouders te helpen deze financieel moeilijke periode te overbruggen.
Bron: Kabinet Schauvliege – 20 december 2018