In 2021 ging op vlak van diergezondheid – de varkens-, voeder- en energieprijzen laten we buiten beschouwing – de meeste aandacht in de varkenssector uit naar Afrikaanse varkenspest (AVP). Er werden geen nieuwe infecties vastgesteld in België maar er werden wel voor het eerst infecties in commerciële bedrijven in Duitsland vastgesteld.
De strijd tegen het virus blijft dus gaande en diverse onderzoeksgroepen werken aan de ontwikkeling van een vaccin. Op vlak van antibioticum-reductie behoort België tot de betere leerlingen van de klas en heeft de gunstige trend van de afgelopen jaren zich in 2021 verder gezet. De toegenomen biggensterfte is geen probleem specifiek voor 2021, maar van de laatste 10-15 jaar, en moet dringend meer aandacht krijgen zodat passende controlemaatregelen gevonden worden.
Afrikaanse varkenspest
In september 2018 werd het Afrikaanse varkenspest (AVP) virus aan-getroffen bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Van daaruit heeft de ziekte zich verspreid onder de everzwijnpopulatie. Gehouden varkens en everzwijnen in gevangenschap zijn al die tijd gevrijwaard gebleven van elke besmetting. Daarom heeft ons land steeds de vrije OIE-status voor AVP voor gehouden dieren behouden. De laatste bevestigde besmetting op een vers everzwijnkadaver dateert van 11 augustus 2019. In november 2020 heeft België dan opnieuw de ziektevrije status voor alle varkens gekregen. Echter, een paar maanden eerder, in september 2020, werden gevallen van AVP vastgesteld bij everzwijnen in Duitsland, nabij de grens met Polen. In juli 2021 werd voor het eerst ook AVP vast-gesteld bij varkens in drie commerciële varkensbedrijven in Brandenburg. Hieruit mag duidelijk zijn dat ondanks alle maatregelen het virus zich in Duitsland verder verspreidt. Dat is geen goed nieuws. Door de infecties gaan Duitse vleesbedrijven hun varkensvlees op hun eigen en de Euro-pese markt afzetten, terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is. Meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat normaal richting de Duitse markt. Een lichtpunt is dat er volop onderzoek wordt gedaan naar een vaccin en dat sommige vaccinstudies o.a. in de VS, veelbelovend zijn. Een vaccin zou vooral gebruikt kunnen worden bij gedomesticeerde varkens in gebieden waar AVP-virus sterk aan het circuleren is en een grote uitval geeft, zoals in Azië. Echter, een gevaccineerd dier is niet te onderscheiden van een besmet varken. Dus een land dat vaccineert verliest sowieso zijn negatieve status. Dit geeft problemen met de export. Het is nog niet bekend of en wanneer het vaccin dat recent in de VS werd ontwikkeld, op de markt zal komen. Eerst moet het nog alle stappen van veiligheid doorlopen. Het mag duidelijk zijn dat de strijd tegen AVP geen sprint is, maar eerder als een marathon moet beschouwd worden. Tot slot is het belangrijk te weten dat het AVP-virus ongevaarlijk is voor mensen.
Hittestress
In tegenstelling tot vorige jaren hebben we in 2021 geen droogte of hitte-golven gehad. De zomer was recordnat en somber qua hoeveelheid zon, maar was qua temperatuur gemiddeld voor de laatste 30 jaar. In verge-lijking met de periode 1961-1990 was de zomer zelfs één graad warmer.
…. U heeft nog maar 20% van het artikel gelezen. Schenk je een abonnement en lees dit artikel in het december nummer van varkensbedrijf.be
Tekst: Prof. dr. Dominiek Maes – Hoogleraar Eenheid Gezondheidszorg Varken – Vakgroep Interne Geneeskunde, Voorplanting en Populatiegeneeskunde – Faculteit Diergeneeskunde – UGent
Beeld: Twan Wiermans