Terwijl de regionale en lokale overheden in oostelijk Duitsland er gezamenlijk hard aan werken om de uitbreiding van Afrikaanse varkenspest in te dammen, lijkt dat ‘dweilen met de kraan open’ aangezien steeds weer nieuwe besmette dieren vanuit Polen de grensrivier in westelijke richting oversteken. De Duitsers zijn daarom opnieuw in gesprek met de Polen.
Vorige week werd een kadaver van zo’n wild zwijn gevonden bij de stad Frankfurt aan de Oder. Het lag aan de oostelijke kant van het vaste hekwerk. Daarop is direct een intensieve zoekactie gestart met behulp van jagers, vrijwilligers, zoekhonden, drones en zelfs een politiehelikopter. Dat heeft geleid tot de vondst van een tweede kadaver en op 11 maart kwam de officiële besmettingsbevestiging. Dat kadaver was gevonden aan de westelijke zijde van die versperring. “Normaal gesproken zou er rond die vindplaats direct een mobiele verspreiding worden geplaatst, maar dit is hier niet mogelijk want het is min of meer midden in de stad”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken, Gezondheid, Integratie en Consumentenbescherming (MSGIV) van de deelstaat Brandenburg.
Volgens de verantwoordelijk minister Ursula Nonnenmacher is de vindplaats van beide dieren opnieuw een signaal dat de opgestelde hekwerken effectief zijn. Tegelijkertijd geeft het aan dat de besmettingsdruk door wilde zwijnen uit Polen nog steeds zeer groot is. “Vanuit ons ministerie is daarom opnieuw een oproep gedaan naar het Duitse landbouwministerie om de situatie nogmaals met de Poolse autoriteiten te bespreken. Wij zouden graag de witte zone aan Poolse kant uitbreiden, en zijn uiteraard ook bereid om daarvan kosten voor onze rekening te nemen. Bij een eerder overleg heeft Polen aangegeven dat hun prioriteit niet ligt bij bestrijding van AVP bij wilde zwijnen, doch in de eerste plaats gericht is op voorkomen van besmette varkensbedrijven. Duitsland weer in gesprek met Polen voor aanleg AVP-barrière. Voor Duitsland is het echter essentieel om hernieuwde introductie van besmettingen te voorkomen, omdat anders nooit een officiële AVP-vrij status kan worden bereikt.”
In de huidige gebieden met Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Duitsland zijn slechts een zeer beperkt aantal (kleine) varkensbedrijven. Met name één bedrijf baart de autoriteiten zorgen. Het betreft een biologisch varkensbedrijf met een honderdtal scharrelvarkens. “We zijn al enige tijd met de betreffende varkenshouder in gesprek om tot een oplossing te komen. Het risico voor besmetting is bij de vrijlopende dieren simpelweg te groot. Zelfs bij extra omheiningen zou er via vogels nog overdracht van AVP kunnen zijn. Er is onder andere voorgesteld om alle dieren te verplaatsten naar een veiliger zone, maar dat werd door de eigenaar afgewezen. En ook het voorstel om de scharrelruimte te overkappen werd niet gehonoreerd”, aldus de woordvoerder van MSGIV. De laatste bekende stand van zaken is volgens hem dat de varkenshouder zou overwegen om alle dieren dan ter slacht af te voeren. Aangezien er geen sprake is van verplichte ruiming, wordt er geen extra vergoeding gegeven.
Besmettingen sterk toegenomen, vrijwel alle binnen bestaande beperkende zones
De totaalstand in Duitsland staat deze week op 807 (vorige week 761) positief bevestigde gevallen.
In Brandenburg is de verdeling als volgt: Oder-Spree 460, Spree-Neisse 59, Märkisch-Oderland 221, Dahme-Spreewald 9 en Frankfurt a.d. Oder 2.
In de zuidelijker Duitse deelstaat Saksen is de situatie vrijwel ongewijzigd, met slechts één nieuwe bevestigde besmetting toegevoegd in de afgelopen week, staat de totaalstand daar nu op 56.
Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland