In de Duitse deelstaat Saksen werd afgelopen week een nieuwe besmetting van Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd. Daarmee komt het aantal ontdekte besmette wilde zwijnen in die zuidoostelijke deelstaat op 16 dieren.
Volgens het verantwoordelijk ministerie van Sociale zaken en maatschappelijke aangelegenheden in Saksen betreft de laatste vondst een restant van een wild zwijn. De vindplaats ligt ten oosten van het pas opgerichte vaste hekwerk dat verdere inloop van wilde zwijnen uit Polen moet tegenhouden. Net als alle eerdere besmettingen was ook dit weer dicht aan de Pools-Duitse grensrivier, de Neisse. Er is dus nu geen aanpassing nodig van enige restrictieve zone.
“We kunnen de uitbreiding van de AVP naar de rest van onze deelstaat en verder naar Duitsland alleen tegenhouden met effectieve zoekacties naar besmette kadavers en het verwijderen van alle wilde zwijnen uit het gebied”, aldus minister Petra Köpping van het Saksische verantwoordelijke ministerie in een reactie.
70 kadavers bij 3 zoekacties
Inmiddels zijn er drie grote zoektochten geweest, en daarbij in totaal 70 kadavers of kadaverdelen gevonden. Daarvan zijn er 37 gevonden op het militaire oefenterrein en die waren allen negatief getest op AVP. In enkele gevallen waren de resten dermate verweerd dat een analyse zelfs niet meer mogelijk was. Buiten de militaire zone werden tot dusver 33 kadavers gevonden; 16 positief daarvan zijn positief gebleken. De vindplaatsen lagen allen in de gemeente Krauswitz en strekten zich strekten zich uit als een lange keten.
Ter indamming van het gevarengebied is een hekwerk van 90 kilometer geïnstalleerd, waarvan 56 kilometer langs de Pools-Duitse grens en aan de noordkant aansluitend aan het soortgelijke hekwerk met de deelstaat Brandenburg. Aan de zuidelijke kant eindigt het bij de snelweg A4 bij grensovergang Görlitz. Er wordt momenteel verder gewerkt aan de noordwestzijde van de bufferzone bij de plaats Bad Muskau. Daar wordt in het bosgebied een strook bos vrijgemaakt om 16 kilometer hekwerk te kunnen plaatsen.
Friedrich-Loeffler Instituut Duits referentielab
Ter herinnering: het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in de deelstaat Saksen werd op 31 oktober bevestigd door het Friedrich-Loeffler Instituut (FLI). Dat is het Duitse instituut dat verantwoordelijk is voor de onderzoek naar diergezondheid. Het is een zelfstandige overheidsdienst en valt onder het Duitse ministerie voor Voedsel en Landbouw (BMEL). Het FLI is onderverdeeld in 12 vakgroepen en heeft 5 standplaatsen. De taken van het FLI zijn in de Duitse diergezondheidswet vastgelegd en de kerntaken betreffen de gezondheid en welzijn van landbouwhuisdieren en het beschermen van mensen tegen zoönosen.
Het FLI is het Duitse referentielaboratorium inzake AVP. Bij de vondst van een verdacht dier wordt het in de regel eerst door een regionaal laboratorium onderzocht, maar de officiële bevestiging wordt door het FLI-lab verricht. Het FLI werd al in 1910 opgericht om onderzoek te doen naar Mond- en Klauwzeer.
Bron: naar Lourens Gengler – correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland