Bijna 100 dagen na de eerste ontdekte besmetting (10 september 2020) van Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Brandenburg maakte de leider van het crisisteam, staatssecretaris van de consumentenaangelegenheden Anna Heyer-Stuffer, de balans op. Volgens haar is men met de genomen maatregelen op de juiste weg om de ziekte in te dammen.
“Terugkijkend ben ik zeer tevreden met de getroffen maatregelen. Want zelfs ondanks de vondsten van oude munitie op de plaatsen waar hekwerken werden geplaatst en het vaak moeilijk toegankelijke terrein, is het ons gelukt om binnen enkele weken reusachtige stukken van het risicogebied te omheinen. In totaal werd tot dusverre meer dan 300 kilometer vast hekwerk geplaatst. Tegelijkertijd werd intensief naar besmette en dode dieren gezocht met behulp van personeel en vrijwilligers van leger, politie, jagersverenigingen, boeren en plaatselijke overheden”, aldus staatssecretaris Anna Heyer-Stuffer.
Ook de bouw van een vast hekwerk langs de Poolse grens(rivier) is in een ver gevorderd stadium. Van de geplande 270 km nu 130 kilometer gerealiseerd. Zodoende is een aansluiting gemaakt met het soortgelijke hekwerk in Saksen. Er wordt nu verder gebouwd in noordelijke richting zodat er aansluiting komt met de deelstaat Mekkelenburg-Voorpommeren. In januari wordt met die resterende 60 kilometer begonnen, aldus de Brandenburgse tussenstand.
In een halve cirkel rond het eerste kerngebied is al vrij snel na de uitbraak begonnen met het inrichten van een witte zone. Tussen twee hekken moet de gehele strook vrij worden gemaakt van wilde zwijnen. Er zijn fuiken ingericht om de zwijnen levend te vangen en verder niet op te jagen.
Bij het tweede kerngebied van Brandenburg, in Märkisch-Oderland, is nu eveneens de inrichting van een witte zone afgesloten. Ook die zal worden vrijgemaakt van wilde zwijnen.
Een derde witte zone moet worden afgewerkt rond het kerngebied van Oder-Spree. Met die gebieden die dan geheel vrij zijn gemaakt van wilde zwijnen moet de infectieketen worden onderbroken, aldus de verwachting van de Brandenburgers.
Er zullen vast nog besmettingen worden vastgesteld. Tot dusverre heeft het Duitse Friedrich-Loeffler Instituut in totaal van 375 besmette kadavers (en geschoten zwijnen) uit de deelstaat Brandenburg het AVP-virus bevestigd. Daarnaast zijn er nog 16 besmettingen vastgesteld bij wilde zwijnenkadavers in de zuidoostelijke deelstaat Saksen. Daar werd het eerste geval bevestigd op 31 oktober 2020.
Ook vogelgriep
Naast de Afrikaanse varkenspest zijn er in meerdere Duitse deelstaten uitbraken van vogelgriep. In de deelstaat Saksen verklaarde de verantwoordelijke minister van Sociale aangelegenheden, Petra Köpping, dat het zeer besmettelijke griepvirus H5N8 wijdverbreid aanwezig is in populaties wilde vogels. Veel watervogels in de waterrijke natuurgebieden in Oostelijk Duitsland vormen daardoor een aanzienlijk risico voor overdracht naar pluimveebedrijven. In Saksen is op 25 december de vogelgriep op een ganzenbedrijf vastgesteld. De 9.000 aanwezige dieren werden gedood en de gebruikelijke beschermingszones vastgelegd. Op 30 december kwam er een nieuwe besmetting op een privaat pluimveebedrijf met 79 kippen. Daarop moest de beschermingszone worden uitgebreid.
Ook in de deelstaat Brandenburg was al sinds 11 december een ophokplicht van kracht vanwege het grote risico door besmette wild in de enorme waterrijke regio. Op 29 december kwam echter toch een bevestiging van de pluimveegriep op een klein pluimveebedrijf met 50 kippen in Spree-Neisse.
Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland