Zondag 16 juni werd op 200 kilometer van de Belgische grens, in de Duitse deelstaat Hessen (dichtbij Frankfurt), een geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild everzwijn. Opvallend is dat het virus een sprong heeft gemaakt van 500 kilometer van de reeds gekende risicogebieden. Dit maakt het waarschijnlijk dat de verspreiding is gebeurd via menselijk handelen.
Als consument kan je dus ook een rol spelen in de bescherming van de Belgische varkens. Het FAVV doet daarom een oproep aan iedereen die binnenkort naar Duitsland reist om aandachtig te zijn wanneer risicogebieden worden bezocht en bij de terugkeer.
Varkensbedrijven nemen heel wat maatregelen om het virus buiten te houden. Maar ook als consument kan je je steentje bijdragen. Wees vooral voorzichtig met etensresten want die kunnen het virus bevatten:
- Wanneer je terugkomt van risicogebieden, neem dan geen varkensvlees zoals salami of gedroogde worsten mee terug naar België.
- Gooi je etensresten altijd in een gesloten vuilnisbak, zeker wanneer er vlees in zit zoals een broodje met hesp. Laat dus bijvoorbeeld ook geen etensresten achter naast een (al volle) vuilbak op een autowegparking.
- Het is verboden om vlees en ander keukenresten te voederen aan varkens of everzwijnen. Voeder je hobbyvarken en ook varkens op de kinderboerderij dus niet met keukenresten.
- Gooi uiteraard je etensresten en ander afval niet zomaar weg in de natuur.
Ook in Italië zijn er besmettingen met AVP en geldt dus hetzelfde advies. De risicogebieden in Europa zijn hier te vinden.
Ook vrachtwagenchauffeurs en jagers moeten voorzorgen nemen
Jachttoerisme is een andere menselijke activiteit die een rol kan spelen in het verspreiden van de ziekte. Het is daarom aangeraden dat jagers hun voorzorgen nemen wanneer ze in risicogebieden jagen. Vooraleer ze terug in België willen jagen, moeten ze de nodige voorzorgen nemen zodat onze wilde everzwijnen niet in contact komen met varkenspest. Zo is het belangrijk om het gebruikte materiaal (laarzen, voertuigen, kledij,…) grondig te ontsmetten en vlees dat niet voor persoonlijke consumptie is bestemd te laten keuren.
Bron: FAVV