De afgelopen week zijn in de Duitse deelstaat Brandenburg opnieuw 10 nieuwe besmettingen bij wildzwijnen bevestigd. Daarmee komt het totaal aantal gevonden dode, zieke, of geschoten besmette dieren op 80 stuks.
De toename van de aantal besmettingen lijkt een slechte ontwikkeling, maar nog steeds zijn de nieuwe uitbraken allen bij dezelfde eerdere vindplaatsen. Er is dus geen reden geweest om de verschillende gevarenzones of bufferzones aan te passen.
Voor een overzicht van de besmettingen klik Overzicht AVP-besmettingen op 21 oktober 2020
Duits probleem = Europees probleem
De situatie op de Duitse reguliere varkensmarkt is door de Afrikaanse varkenspest niet veranderd in de afgelopen weken. Uiteraard heeft het wegvallen van de export naar derde landen, en met name China, Zuid-Korea, Phillippijnen en Japan gezorgd voor acute afzetproblemen. Duitse vleesbedrijven proberen daarom nieuwe kanalen te zoeken door het vlees aan te bieden op de Europese markt. Met de huidige lagere prijs voor Duitse levende varkens wordt het vlees eveneens concurrerend aangeboden. Dat zorgt rechtstreeks voor een prijsdrukkend effect op de gehele Europese vleesmarkt. De uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland is dus rechtstreeks nadelig voor vrijwel alle Europese varkensproducenten.
Slachtgewicht ongekend hoog
De Duitse markt is momenteel echter vooral ontregeld door de coronamaatregelen. Een enorm personeelsgebrek bij de vleesbedrijven zorgt ervoor dat met name bij het uitsnijden en portioneren van de vleesdelen groot gebrek is aan capaciteit. Het aantal te slachten varkens wordt daarom door de slachterijen zeer beperkt en dat leidt ertoe dat het ‘stuwmeer’ aan slachtrijpe varkens op de bedrijven dagelijks toeneemt. Het gemiddelde slachtgewicht in Duitse slachterijen is de afgelopen week opnieuw met 300 gram gestegen en staat formeel nu ongekend hoog op 99,8 kilo.
Varkens in machineloodsen
Varkensbedrijven proberen inmiddels alternatieve huisvestingsruimte te maken door bijvoorbeeld machineloodsen tijdelijk in te richten voor de zware varkens. Ook de aankoop van nieuwe biggen wordt uitgesteld om daarmee ook op termijn wat extra speelruimte in de stallen te creëren. Aanvankelijk werd gedacht (gehoopt) dat de ‘prop’ aan varkens na de wekenlange sluiting van de grote Tönnies slachterij in Rheda snel zou zijn weggewerkt. Maar inmiddels is duidelijk dat de situatie nog wekenlang zal aanhouden. Vooral de uitsnijcapaciteit is zeer beperkt. Het enige lichtpuntje is dat het aanbod op de vleesmarkt eveneens afneemt en dat met name de supermarktketens de situatie niet meer kunnen ‘misbruiken’.
“Diegenen die in het verleden steeds voor een dubbeltje op de eerste rang wilden, staan nu achteraan in de rij”, aldus een inkoper van een grote Duitse slachterij.
Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland.