Onderzoekers aan het College of Veterinary Medicine van de Kansas State University ontdekten dat virussen kunnen overleven tijdens internationaal transport van voer. De resultaten kunnen verregaande gevolgen hebben. Zo zal bij de aankoop van voer niet alleen meer de prijs van belang zijn, maar ook de bioveiligheid in het land van herkomst.
Met hun onderzoek willen de wetenschappers middelen vinden om de verspreiding van pathogenen tegen te gaan. Ze denken hierbij in het bijzonder aan de Afrikaanse Varkenspest, die tegenwoordig oprukt in Oost-Europa en een grote bedreiging vormt voor de varkenssector.
In 2013 veroorzaakte de Chinese stam van het PED-virus (Porcine Epidemic Diarrhea) in de Verenigde Staten grote economische verliezen. Maar liefst 10 procent van de jaarlijkse varkensproductie van het land ging verloren. Terwijl men niet zeker weet hoe het virus in de VS terechtkwam, ontstond hier wel het idee dat voertransport per schip aan de oorzaak zou kunnen liggen. Die hypothese wilden de wetenschappers in Kansas nu verder onderzoeken.
De onderzoekers selecteerden 11 virussen, waaronder degene die mond-en-klauwzeer, PRRS en de Afrikaanse Varkenspest veroorzaken. Vervolgens creëerden ze een model dat voertransport per schip nabootst. Er werd rekening gehouden met factoren als de voedersamenstelling, de duur van het transport en het klimaat.
Terwijl er grote verschillen waren tussen de virussen en bij wisselende omstandigheden, werd aangetoond dat bovenstaande virussen kunnen overleven tijdens het transport. Veel hangt af van de combinatie van het virus en de voersamenstelling.
Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf mei 2018