Als gevolg van de perikelen omtrent Afrikaanse varkenspest werd de Belgische varkenshouderij erkend als sector in crisis. Dat laat varkenshouders toe een vrijstelling van sociale bijdragen te verkrijgen. De jongste nieuwsbrief van SBB Accountants & Adviseurs zet de mogelijkheden en de gevolgen van deze vrijstelling op een rijtje.
De varkenshouders die van de maatregel willen benutten moeten een schriftelijke aanvraag indienen bij hun sociaal verzekeringsfonds. Het RSVZ zal de aanvraag dan verder onderzoeken en een beslissing nemen.
Voor welke kwartalen en afrekeningen?
Een vrijstelling kan zowel worden aangevraagd voor je sociale bijdragen uit het verleden als voor je toekomstige sociale bijdragen.
Voor je bijdragen uit het verleden (zelfs de bijdragen die je reeds betaald hebt) kan jouw aanvraag één jaar teruggaan in de tijd. Zo kan je bijvoorbeeld in de aanvraag die je vóór eind maart 2019 indient, een vrijstelling aanvragen voor alle kwartalen van 2018 en voor het eerste kwartaal van 2019. Indien de vrijstelling wordt goedgekeurd, zal het sociaal verzekeringsfonds de reeds betaalde bijdragen terugstorten.
Vraag je enkel een vrijstelling van toekomstige bijdragen, dan kan je beslissen om de voorlopige bijdragen niet meer te betalen en daarvoor binnen het jaar een definitieve vrijstelling aan te vragen. Stel dat je een vrijstelling wenst voor de bijdragen van 2019, dan doe je geen enkele betaling maar wacht je tot ontvangst van de afrekening van het vierde kwartaal 2019. Vraag dan vóór 15 december de vrijstelling aan voor alle onbetaalde afrekeningen van 2019. Belangrijk: verwittig jouw sociaal verzekeringsfonds hier nu reeds van om inningsprocedures te vermijden. Vergeet daarbij niet je rijksregister te vermelden.
Tot slot kan je ook een vrijstelling aanvragen voor de eindafrekening. Dat moet gebeuren binnen de vier kwartalen na ontvangst van de regularisatiebijdrage.
Voor wie?
De mogelijkheid om een vrijstelling van bijdragen aan te vragen geldt alleen voor zelfstandigen in hoofdberoep, meewerkende echtgenoten en gepensioneerden. Zelfstandigen in bijberoep komen niet in aanmerking.
Hoe aanvragen?
Je kan een vrijstelling van sociale bijdragen verkrijgen door bij jouw sociaal verzekeringsfonds een schriftelijke aanvraag in te dienen. Gebruik daarvoor het wettelijk verplichte aanvraagformulier. Dat is te verkrijgen via het sociaal verzekeringsfonds.
Stuur de aanvraag aangetekend naar jouw sociaal verzekeringsfonds. Dat zal de aanvraag verder overmaken aan het Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid van Zelfstandigen dat jouw aanvraag verder zal onderzoeken en een beslissing neemt.
Gevolgen van een vrijstelling
Stelt het RSVZ je deels of volledig vrij van bijdragen? Dan heeft dat geen invloed op jouw recht op kinderbijslag, ziekte-uitkeringen of de terugbetaling van gezondheidszorgen. Jammer genoeg bouw je voor de vrijgestelde voorlopige bijdragen ondertussen geen pensioenrechten op – tenzij je vóór de verjaringstermijn van vijf jaar de vrijgestelde bijdragen plus de bijbehorende verhogingen vereffent.
Heeft de vrijstelling enkel betrekking op de regularisatiebijdragen (de eindafrekening) en heb je de voorlopige bijdragen voor die kwartalen dus wel betaald, dan vervallen jouw pensioenrechten niet.
Daarnaast kan de vrijstelling ook een impact hebben op het overbruggingsrecht en is de betaalde VAPZ-bijdrage niet fiscaal aftrekbaar in het jaar waarin je ook voor één of meerdere kwartalen een vrijstelling kreeg.
Bron: SBB Accountants & Adviseurs nieuwsbrief van 28 maart 2019