Kunnen we artificiële intelligentie inzetten om het welzijn van varkens te verbeteren? Op het eerste zicht lijkt het nogal vergezocht. Maar dat is buiten onderzoekers van het INRAE gerekend. Samen met het Swiss Federal Institute of Technology en de University of Copenhagen ontwikkelden ze een systeem dat varkensgeluiden automatisch linkt aan de emoties van de dieren. De technologie kan door varkenshouder ingezet worden om het welzijn van hun dieren te monitoren en te verbeteren.
Varkens knorren, gillen en piepen. Met die geluiden vertellen ze ons hoe ze zich voelen. Er zijn echter subtiele variaties, waardoor de geluiden soms moeilijk te interpreteren zijn. Ook is het erg arbeidsintensief om de knorren en hoge tonen manueel te analyseren. Toch is het jammer wanneer we deze informatie die de varkens ons geven, verloren laten gaan. Daarom besloten de onderzoekers om een programma te ontwikkelen dat varkensgeluiden herkent en classificeert.
De wetenschappers gingen van start met het aanleggen van een databank. Ze verzamelden 7.400 geluiden van goede kwaliteit afkomstig van meer dan 400 varkens uit heel Europa. Het was van belang dat er voldoende variatie in de geluiden was, zodat het programma alle knorren en hoge tonen correct zou kunnen interpreteren. Zo waren er geluiden van varkens van verschillende leeftijden, in verscheidene soorten stallen en zelfs in het slachthuis. Verder waren in de geluidsfragmenten verschillende emoties vertegenwoordigd.
Met behulp van de info in de databank kan de software nieuwe geluiden herkennen. Met elke nieuwe input leert het systeem bij en wordt het beter in het inschatten van de emoties van de varkens en de situatie waarin het dieren zich bevinden. Het programma van INRAE slaagde erin om 91,5 procent van de emoties en 82 procent van de situaties juist te classificeren.
Maar hoe zou de varkenshouder dit systeem nu kunnen inzetten? Het doel is om het dierenwelzijn te monitoren en uiteindelijk te verbeteren. Het systeem zou bijvoorbeeld zo ingesteld kunnen worden dat de varkenshouder een waarschuwing krijgt als er zich een dringend probleem voordoet, zoals een gevecht of een big die plat gelegen wordt door een zeug. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om veranderingen in de omgeving te evalueren. Denk maar aan de toevoeging van nieuw speelgoed in de hokken. Als de varkens vrolijk knorren, laat het systeem weten dat de nieuwe speeltjes een succes zijn. Kortom, het systeem kan ingezet worden voor heel diverse doeleinden.
Samenstelling: Maarten Ceyssens