Bart Mouton & Filip van Laere (Duroc d’Olives), Kris Gios en Tom Mertens werden bekroond binnen het project EUPIG als Europese ambassadeurs voor de varkenshouderij met hun idee rond smaakvoller vlees produceren, alternatieven voor zinkoxide en optimale vaccinatiestrategie.
Het project EUPiG lanceerde een tijdje geleden een oproep naar ‘goede voorbeelden’ die via het projectplatform gedeeld worden met varkenshouders uit 13 Europese landen. Dit jaar werden er 23 ideeën ingestuurd voor deze internationale award. Drie Vlaamse varkenshouders zijn bij de 8 gelukkigen.
Bart Mouton & Filip van Laere (Duroc d’Olives) werden bekroond voor hun inzet om smaakvoller vlees te produceren. Bart & Filip voegen olijfolie als vetbron toe aan hun varkensvoeding. De samenstelling van het voer baseerden ze op wetenschappelijk onderzoek. Dit alles bevordert de smaak en malsheid van het vlees.
Kris Gios ging op zoek naar alternatieven voor zinkoxide. Onder het motto ‘meten is weten’ voert Kris zijn eigen proeven uit. Hij analyseert deze data uitvoerig. De productie van zijn huidige voer stopt binnen enkele weken. Hiervoor heeft hij twee alternatieven. Om erachter te komen welk voer het best is, deelt hij het in in 3 groepen: normaal voer, kruidenvoer en inert veevoeder. Elke dag weegt hij de biggen en houdt hij een logboek bij. Voor elke groep let hij op de groei en gezondheid. Hij herhaalt dit 3 tot 5 keer en bepaalt zo welk voer het best is voor in de toekomst.
Tom Mertens optimaliseerde zijn vaccinatiestrategie. Samen met 13 andere boeren uit dezelfde straat zocht hij een oplossing voor de onstabiele PRRS-situatie. Ze kozen voor een uniforme aanpak om besmetting tegen te gaan. Door hun communicatie, het delen van informatie wil hij streven naar een stabiel, gezond bedrijf. Het doel? De productieresultaten, zowel op technisch als op financieel gebied, verbeteren.
Bron: Innovatiesteunpunt – 27 juni 2018